top of page

Гуљаш: Региструјемо 1000 илегалаца дневно

„Спољне границе ЕУ морају бити заштићене, јер само на мађарској граници свакодневно имамо по хиљаду покушаја илегалних прелазака", рекао је шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш у интервјуу за аустријски лист Курир.


На питање које мере против короне намерава да уведе Мађарска, пошто су бројке горе него у Аустрији, Гуљаш је одговорио да послодавци већ могу да обавежу своје запослене да се вакцинишу. Пошто држава жели да им буде узор, уведена је обавезна вакцинација запослених у парламенту и другим јавним установама.


Подсетимо, у Аустрији се пропис 2-Г, по коме приступ неким јавним установама имају само људи који су потпуно вакцинисани или опорављени од ковида-19, већ примењује у многим областима, укључујући смештајне, угоститељске и спортске објекте, културне установе, жичаре (од 15. новембра), затворене пијаце, при коришћењу услуга неге тела и на догађајима са 25 и више људи. Корона тестови било које врсте (ПЦР, тестови на антиген и антитела) више нису дозвољени као доказ уласка. Ношење маски је обавезно у малопродајним објектима и музејима. Важење потврда о вакцинацији биће смањено од 6. децембра на девет месеци од пуне имунизације (раније је то било 12 месеци). Након тога, потребна је још једна доза вакцине.


У Мађарској, међутим, не важе строге мере, а обавезно ношење маски уведено је само у јавном превозу од 1. новембра.


Гуљаш је недавне владине мере, према којима је уведена горња граница цене горива, повећана минимална плата и враћена 13. пензија, описао као економску, а не социјалну политику: "Ми нисмо социјалдемократе, већ конзервативци. Подржавамо све који раде. А оне који имају породицу подржавамо још више.”


Министар је додао да држава може да финансира ове трошкове из сопствених извора, због чега јој нису потребна средства ЕУ. Пошто је Мађарска добро поднела пандемију са економске тачке гледишта, она може да забележи раст БДП-а од 7 одсто ове године, рекао је Гуљаш.


Што се тиче мигрантске кризе дуж пољско-белоруске границе, обећао је подршку мађарске владе „пољским пријатељима“ и подсетио да је Мађарска била једна од првих земаља ЕУ која је наглашавала важност заштите спољних граница ЕУ. По њему, ЕУ треба више да подржава земље које штите спољне границе.


"Када је у питању тренутна ситуација на јужној граници Мађарске, сваког дана имамо хиљаду покушаја илегалног преласка границе, па је влада поднела захтев Комисији да покрије део трошкова одржавања безбедности. Међутим, исплата од обећанх 1,5 милијарди евра још увек није извршена, рекао је Гуљаш.


О коришћењу израелског шпијунског софтвера Пегаз у Мађарској, министар је рекао: „Средства која власти користе за прикупљање информација сматрају се државном тајном. Све државе имају неопходна средства за прикупљање тајних информација. Међутим, западни медији више воле да пишу лоше ствари о Мађарској него о другим земљама“, рекао је он.


Comments


bottom of page