top of page

Гуљаш: Чешки комесар нека не говори о корупцији

Такозвани референдум о заштити деце биће одржан крајем 2021. или почетком 2022. године. Према речима премијеровог шефа Кабинета, очекује се да се тиме ојача положај Мађарске. Он каже да је "чудно видети чешког комесара да говори о корупцији, а и сам је био у затвору због превара".


Гергељ Гуљаш је рекао да је премијер најавио референдум о пет питања о заштити деце као одговор на догађаје из протеклих недеља, које је влада видела као "нападе из Брисела". Ако референдум успе, прописи ће морати да остану на снази три године, рекао је Гуљаш, одговарајући на питање новинара.


Он је рекао да није било случајева да се у Мађарској промовише операција промене пола за малолетнике и додао да је амандман донет како би спречио такве случајеве. Позивајући се на мађарски Устав, Гуљаш је истакао да је „људско достојанство неповредиво“ и да је "уставна обавеза државе да спроводи мере ради заштите деце".


Што се тиче фонда за опоравак Европске уније након пандемије, он је рекао да је споразум већ постигнут, али да је Брисел то питање "поново отворио након што је Мађарска усвојила Закон о заштити деце, после чега су настављене политичке оптужбе и медијска кампања".


Влада наставља разговоре о коришћењу фонда за опоравак ЕУ, али ће такође доделити новчана средства из буџета и расписати тендере како би мађарски гласачи осетили да је финансирање од стране ЕУ секундарно, рекао је он.


"Уколико се Мађарској ускрати финансирање од стране ЕУ, то ће бити због примедаба на Закон о заштити деце, а не због ризика од корупције, како је наведено у недавном извештају Европске уније о владавини закона у Мађарској. Повезивање фонда за опоравак и са реформом правосуђа у Мађарској је бесмислено. Мађарска правосудна реформа закључена је пре девет година у савршеној координацији са Европском комисијом, тако да је тај услов заправо критика претходног састава ЕК, а не наше владе", рекао је он.


Какао је рекао, "у питању је борба у којој је ангажована читава централна Европа и у којој морамо да покажемо да су култура, вредности и идентитет овог региона део ЕУ исто колико и западна Европе“.


„Надамо се да ће шеф Европске комисије успети да одржи ред у својој институцији. Посебно је чудно видети чешког комесара да говори о корупцији, а и сам је био у затвору због превара. У интересу је Мађарске да остане у ЕУ, али задржаћемо право да утичемо на правила игре и одлучујемо о питањима која су у надлежности држава чланица. Иако чланство Мађарске у ЕУ нема алтернативу, влада одбацује покушаје институција ЕУ да кришом освоје власт и да преузму надлежности држава чланица", рекао је он.

bottom of page