top of page

Данас у Србији избори на више нивоа

У Србији се данас одржавају председнички, парламентарни, београдски избори и избори у још 12 локалних самоуправа, а право да бира има 6.501.689 грађана, који ће моћи да гласају у периоду од седам до 20 часова на 8.255 бирачких места.


Бирачи с Косова и Метохије, будући да је власт привремених институција у При-штини забранила одржавање председ-ничких и парламентарних избора на територији јужне српске покрајине, своје право моћи ће да искористе у четири општине централне Србије: Тутин, Рашка, Куршумлија и Бујановац, одлучила је Републичка изборна комисија. У иностранству ће, у 34 државе, бити отворено 77 бирачких места, а у заводима за извршење кривичних санкција 29.


Сви грађани бираће председника Србије и 250 посланика за Народну скупштину, а Београђани бирају и 110 одборника за скупштину града. Поред Београђана, одборнике за локалне скупштине бирају и грађани у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Лучанима, Медвеђи, Књажевцу, Бајиној Башти, Дољевцу, Кули, Кладову, Мајданпеку, Сечњу и Севојну. Председник државе бира се између осам кандидата, а посланици за српски парламент између 18 изборних листа. За одборнике у Скупштини Београда кандидовано је 12 изборних листа.


Гласачки листић за председничке изборе је небоплаве боје, а контролни лист за исправност гласачке кутије је боје цигле. Гласачки листић за посланике је сиве боје, а контролни листић је љубичаст. Да би могли да приступе гласању, грађани морају да имају важећа лична документа (лична карта, пасош), којима могу да докажу свој идентитет. Треба да понесу и обавештење с адресом бирачког места на коме гласају, која је, до сада, сви требало да добију. Међутим, обавештење није услов за гласање, па уколико га нису добили или забораве да га понесу, моћи ће да гласају. Иначе, обавештења само олакшавају и убрзавају процес гласања. Ако, немају лична документа, неће моћи да гласају, пошто је провера идентитета обавезна.


Бирачи који из здравствених разлога буду спречени да дођу на бирачко место, као и особе с инвалидитетом и немоћна и стара лица, могу још данас и сутра до 11 часова да о томе обавесте бирачки одбор како би им се омогућило изјашњавање. Бирачи с инвалидитетом на бирачко место могу да дођу уз помоћ пса водича, а уместо личног потписа, могу да користе печат с потписом, односно личним подацима.


Гласачки листић садржи редни број испред кандидата за председника, односно назива листе, гласа се само за једног кандидата, односно једну листу, заокруживањем редног броја. Гласачки листић ће бити важећи, између осталог, и ако бирач заокружи или подвуче име кандидата, односно назив листе, па и ако на листићу буде цртао коментаре, писао пароле и друге поруке, уз услов да је листић попуњен тако да се може поуздано утврдити за ког кандидата или за коју листу је гласао. Сви који желе да њихов глас буде укњижен кандидату и листи којима су указали поверење, требало би да се потруде да њихов листић буде јасно попуњен.


За праћење избора пријављено је више од 5.000 посматрача, више него икада досад, а од тога ЦРТА је најавила више од 3.000. Много је више и страних посматрача, а пријављен је 531 посматрач из 23 организације, удружења, као и делегације појединих земаља.


Одмах по затварању бирачких места, почиње утврђивање резултата избора, а Републичка изборна комисија ће прве прелиминарне резултате саопштити у каснијим сатима након затварања бирачких места. Коначни резултати, по закону, морају бити објављени 96 сати од момента затварања бирачких места, дакле до четвртка у 20 часова, уколико избори не буду понављани на појединим бирачким местима.

Comentarios


bottom of page