top of page

Дан сећања на жртве Холокауста

Данас се обележава Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, а на Споменик жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти „Старо сајмиште” биће положени венци. Тај дан је државни празник у Србији, а посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним убиствима током Другог светског рата.Дан сећања на жртве геноцида обележава се у знак сећања на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ. Концентрациони логор „Јасеновац” једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији данашње Хрватске и Босне и Херцеговине. Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је на Старом Сајмишту чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године, преноси Танјуг.

„У Јасеновцу до 22. априла 1945. године, када је дошло до пробоја остало свега 1.220 логораша. Од преосталих 1.073, пробој је извршило 600, када су схватили да их чека сигурна смрт. Истог дана, пробој је извршило и 147 заточеника у Кожари. Из Циглане пробој је преживело 118, а из Кожаре 11 логораша. Усташе су прво пришле ликвидацији женског логора. Последња група од 80-ак жена убијена је дан раније”, наводи Савез Срба у региону.

Венце на споменик данас ће у име председника Србије положити генерали секретар председника Сузана Пауновић, а у име Града Београда градоначелник Зоран Радојичић.

Comments


bottom of page