top of page

Дајч: Добре шансе за договор

Разговори који се воде између Европске комисије и мађарске владе су охрабрујући, сматра Тамаш Дајч, шеф делегације Фидеса у Европском парламенту.Постоје добре шансе да се постигне договор и да Мађарска добије приступ фондовима ЕУ који су "ускраћени из политичких разлога, рекао је у недељу шеф делегације Фидеса у Европском парламенту Тамаш Дајч.


"Наредних седам до десет дана биће одлучујући за очекивани исход преговора, с тим што мађарске и европске левичарске политичке снаге нису одустале од напада, на најгрднији начин, на националну, конзервативну десницу, односно на хришћанско-демократске владе широм Европе", рекао је Дојч за државни Радио Кошут.


Он је напоменуо да је потпредседница ЕП-а Катарина Барли, иначе социјалдемократа, недавно предложила да би ЕУ требало да „финансијски изгладњује“ Мађарску и Пољску.


Говорећи о утицају санкција везаних за рат, Дојч је прекорио „бирократе у Бриселу“ што су „долиле уље на ватру", уместо да предузму дипломатске мере у интересу прекида ватре и мировних преговора. Рекао је да ће Мађарска одбити чак и да разговара о било каквим потенцијалним санкцијама на сектор енергетике, које су у супротности са националним интересима земље.


Он је такође рекао да предлог да се ЕУ задужи за помоћ Украјини „не долази у обзир”. Мађарска остаје отворена за помоћ Украјини, али стриктно на билатералној основи, додао је Дајч.

Comments


bottom of page