top of page

Дајч: ЕУ да оконча хладни рат са чланицама

Да би залечио исцрпљујуће поделе које карактеришу Европску унију, Брисел мора да оконча свој политички и идеолошки хладни рат против држава чланица, поручио је ЕУ посланик Фидеса Тамаш Дајч на пленарној седници Европског парламента, у среду.


Говорећи након обраћања председнице Европске комисије Урсуле вон дер Леиен, Дајч је рекао да је ЕУ изгубила водећу улогу у свету и позвао на прекид употребе двоструких стандарда против држава чланица.


Да би елиминисала „институционалне поделе“ унутар блока, Европска комисија (ЕК), према Дајчу, треба да осигура да сви грађани ЕУ могу да остваре своје право на рад у другим државама чланицама.


"Комисија такође мора да изради предлоге закона са циљем да се уклоне прописи који дискриминишу предузећа из централне и источне Европе", рекао је он, позивајући се на мере које утичу на сектор друмског превоза робе.


Дајч је позвао ЕУ да одмах донесе одлуку о пријему Румуније, Бугарске и Хрватске у шенгенску зону. Упркос томе што су чланице ЕУ више од једне деценије, грађани ових земаља су „и даље искључени из европског система, који омогућава слободно кретање људи", рекао је он, додајући да је то „тужни симбол постојећих подела у блоку".


Овај мађарски посланик је истакао да би ЕК требало да изради предлоге закона о разним питањима, укључујући климатске промене, социјални стуб ЕУ и имиграцију, који би уживали широку подршку међу државама чланица, а не довели до идеолошких несугласица.


У вези са предлогом о расподели фондова ЕУ, Дајч је мађарским новинарима рекао да нацрт предлога предвиђа трошење средстава на начин који је у складу са вредностима садржаним у оснивачком уговору ЕУ: „Изгледа да су одустали од идеје да се промовише механизам владавине закона, који би могао да се користи као политичко оружје“, рекао је он.コメント


bottom of page