top of page

Дајч: Мађарској прети ЕУ тиранија

Посланик Европског парламента из редова Фидеса, Тамаш Дајч, каже да би "ЕУ тиранија лако могла да замени ону комунистичку": "Повезивањем финансирања Европске уније са критеријумима владавине права, ЕУ тиранија би могла да замени деценије комунистичке тираније", рекао је у недељу у интервјуу Радио Кошуту.


„Хвала вам много, али не желимо ни источну ни западну тиранију“, рекао је Дајч, нагласивши да је циљ Брисела да примора Мађарску на пуштање миграната и признавање истополних бракова.


Основни услов осигурања једнаких права за државе чланице јесте принцип да је свачије мишљење о најважнијим питањима важно и да се поштују интереси и ставови свих: "ЕУ се заснива на ефикасној сарадњи националних држава и треба се задржати на том путу. Није случајно да уговори о ЕУ захтевају сагласност свих о најважнијим одлукама", додао је он.


Ако држава чланица стави вето на одлуку, она једноставно остварује своје право да саопшти да још увек нема сагласности, рекао је Дајч и додао да се мора постићи консензус за почетак важења наредног седмогодишњег буџета ЕУ и коришћење фонда за опоравак од 750 милијарди евра.


Рекао је да се не може заобићи вето Мађарске и Пољске, јер пољски и мађарски држављани не могу прихватити одлуке ЕУ које омогућавају "бирократији у Бриселу да присили државе чланице да прихвате обавезно пресељење миграната".


„Кажемо НЕ миграцији и не постоји начин на који нас ЕУ може приморати да променимо овај став, било политичком или финансијском силом, уценом или претњама. Европске земље, са изузетком Мађарске, дигле су руке када је масовни талас илегалних миграната кренуо према континенту, а постоје чак и такви кибицери, предвођени Џорџом Шорошем, који кажу да би било корисно ојачати овај тренд. Мађарска је била прва земља, али сада није једина, која је рекла НЕ миграцији, и од тада се чује оптужба да незаконито покушавамо да спречимо улазак миграната“, рекао је он.


Такође је истакао да мађарски устав одражава вредности које је одабрала велика већина Мађара и да он не омогућава истополне бракове: "Ако ЕУ изда директиву супротну томе, онда земљи може да изрекне новчане казне, тврдећи да Мађарска не поштује владавину закона", додао је он.

Comments


bottom of page