top of page

Да ли су промене у Мађарској по мери Брисела?

Откако је Брисел онемогућио Мађарској приступ ЕУ фондовима, мађарски премијер Виктор Орбан почео је да спроводи широке реформе, како би поново отворио славину за милијарде евра намењених Мађарској, пише Политико.Према писању овог бриселског портала, неки званичници кажу да је новац из Европе једино право средство за спровођење демократских норми — али да ли су такве реформе могуће под садашњом владом остаје отворено питање. Орбан је стекао лојалност многих пословних људи, политичара из малих градова, телевизијских личности, па чак и музичара, из једноставног разлога: показало е да је подршка дата њему добар потез у каријери. Међутим, одржавање таквог система захтева огромна средства, а годинама су фондови ЕУ играли кључну улогу у његовом одржавању, наводи Политико.


Сада је ЕУ условила приступ милијардама средстава за опоравак од корона вируса дугом листом реформи, суспендујући и милијарде у редовним фондовима ЕУ, због забринутости за владавину права у Мађарској. Са друге стране, ако би Брисел дозволио Мађарској да приступи фондовима пореских обвезника ЕУ без значајних реформи, европски званичници би угрозили сопствени кредибилитет и ризиковали политичке последице на изборима за Европски парламент 2024. године, пише портал.


Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је посебно под притиском да затвори финансијску славину за Мађарску. „Мислим да она не може политички да победи, а да није кристално јасно да се нешто променило“, рекао је немачки посланик Зелених Данијел Фројнд, гласни критичар мађарске владе.


Земље чланице ЕУ одобриле су план за грантове од 5,8 милијарди евра за Мађарску у оквиру плана блока за опоравак од корона вируса прошлог децембра, уз упозорење да Будимпешта треба да спроведе 27 реформских циљева — укључујући јачање независности правосуђа и увођење нових заштитних механизама за борбу против корупције. Средства за опоравак од корона вируса укључују донекле хитан временски оквир, јер му се мора приступити пре краја 2023.


Истовремено, блок је суспендовао 6,3 милијарде евра редовних средстава због кршења владавине права за које је ЕУ утврдила да угрожавају буџет блока, уз разумевање да би новац могао да тече ако Мађарска покаже да је ефикасно спровела обећане реформе. И док стручњаци виде како су уведени неки нови прописи за побољшање транспарентности и борбу против корупције, њихов утицај тек треба да се види — при чему се неке структуре чине инхерентно мањкавим.


Други кључни предуслов је да Мађарска појача овлашћења Националног савета судства, тела судија које бирају судије, које помаже у надзору судова. Званичник ЕУ потврдио је да су у току преговори између Брисела и Будимпеште о садржају предложених измена у правосуђу.


У Бриселу, неки званичници и политичари се надају да ће руководство Мађарске — с обзиром на економске притиске код куће и потребу да се одржи поверење међународног тржишта — дати приоритет стабилности и спровести реформе. Процес се „не односи само на означавање квадратића“, рекао је недавно новинарима комесар за буџет Јоханес Хан. „Мислим да сада постоји интерес да се то питање реши“, додао је он.


Мађарски званичници су изразили уверење да Будимпешта на крају може да приступи фондовима. Тибор Наврачић, мађарски министар задужен за фондове ЕУ, рекао је за Политико након прошлонедељних разговора са Kомисијом да је „оптимиста да сваки проблем можемо да решавамо постепено“.


Kада је најављивала споразум о скоро 22 милијарде евра у фондовима за регионални развој Мађарске у оквиру буџета блока за период од 2021. до 2027. године, Европска комисија је тихо јасно ставила до знања да део новца заправо неће бити доступан све док Будимпешта не буде у складу са Повељом о основама ЕУ права. Пошто финансирање иде на дужи рок, ово би се могло показати проблематичним за руководство земље.


„ЕУ захтева значајно учешће цивилног друштва, и то с правом“, рекла је мађарска опозициона посланица у Европском парламенту Kаталин Чех. „Проблем је у томе што би спровођење овог захтева било у супротности са целокупном логиком Орбановог режима. До сада је Европска комисија била довољно попустљива да им дозволи да се извуку заобилазним решењима и површним променама. Овога пута може бити другачији", рекла је она.

Comments


bottom of page