top of page

Да ли је доведено у питање ширење Пакша?

Мађарски медији објавили су да руски Росатом неће градити два нова реактора нуклеарне електране Пакш. Како се наводи, руска фирма је о томе већ обавестила мађарску владу, руска фирма демантује такву информацију.Како преноси портал 24.hu, генерални директор Росатома Алексеј Лихачов већ је писао мађарској влади о томе да та компанија неће градити нове реакторе. Незванично објашњење је да Русија не би хтела да улаже у ЕУ, јер би сви такви послови могли да буду жртве санкција.


Иначе, планирано проширење Пакша кошта 12,5 милијарди евра, од чега је мађарска влада требало да плати 10 милијарди из руског кредита. Рок за отплату би био 2046. година.


Портал је за потврду ове информације упитао Јаноша Шулија, владиног комесара одговорног за планирање, изградњу и пуштање у рад два нова реактора у нуклеарној електрани Пакш, али је он одбио да одговори на то питање.


У међувремену је Rosatom Central Europe Ltd објавио да ће руски Росатом испунити своје уговорне обавезе, укључујући и финансирање пројекта. Из те компаније поручују да то што је Русија ван међународног платног система СВИФТ, није проблем, јер се сва плаћања у пројекту врше на територији Русије.


Међутим, банкрот руске Сбербанке могао би да изазове проблеме. Генерални извођач пројекта проширења нуклеарне електране Пакш је руски Атомстројекспорт који има мађарску подружницу под називом АСЕ АО, чији је новац био депонован у Сбербанци, па је 188 милијарди форинти - власништво више од хиљаду фирми, пропало након ликвидације банке.


АСЕ није изнео податак колико су новца изгубили, али је познато да су у 2020. потрошили 19 милијарди форинти, а годину дана раније 65 милијарди и да су имали рачун само у Сбербанци. Тако би њихова штета могла достићи више милиона евра.


За сада нема информација о томе да ли ће пројекат Пакш каснити због Сбербанке, али је један од подизвођача већ отпустио раднике, док су се запослени код других коопераната жалили на кашњење у исплатама плата – пренео је прошле недеље RTL.HU.


Comments


bottom of page