top of page

Да ли је неформално почео Huxit?

Новине које се сматрају незваничним гласилом Виктора Орбана објавиле су пледоаје за излазак Мађарске из Европске уније. Тако је почела дебата које се до сада клонио и сам Орбан. Али, може бити да управо он стоји иза целе приче, пише Дојче веле.


Мађарски лист Мађар немзет (Мађарска нација), незванично гласило власти, често се бави пуштањем "пробних балона", уколико је премијеру Виктору Орбану или министрима превише шкакљиво да сами покрену неку тему. Тако је било прошле недеље (15. август), када је лист покренуо расправу о теми која се бројала у табуе чак и за Орбана – да ли Мађарска треба да напусти Европску унију?


„Време је за разговор о Huxit-у“, насловио је Мађар немзет немачку верзију тог прилога. О томе су известили скоро сви већи медији, опозициони политичари су се згражавали, многи коментатори су изразили забринутост. То није чудно, када се зна да су Мађари, упркос дубоким политичким поделама, имали консензус у политици и друштву да је чланство у ЕУ недодирљиво. То је један од ретких консензуса који уопште постоје у Мађарској.


„Напокон озбиљно морамо размотрити могући излазак из савеза држава који крвари из хиљаду рана, показује империјалне симптоме и понаша се потцењивачки и арогантно према источноевропским чланицама“, пише лист и наставља:


„Наши путеви су се раздвојили. Док Запад већ свесно раскида с хришћанским моралом и светским поретком и умјесто тога најављује изградњу космополитског, безличног светског друштва, које се ослања на безграничну самодопадност и самоуништење индивидуе, ми, Мађари, Пољаци и Централна Европа, чврсто се чврсто држимо хиљадугодишњих културних и верских темеља.“


Чланак је написао политиколог Тамаш Фриц, познат по својим радикалним позицијама на десном рубу. Али, он није политички аутсајдер него водећи члан важних организација блиских Орбану, попут Форума цивилног удруживања. Тај Форум организује такозване „мировне маршеве“ – демонстрације моћи Орбанове владе с десетинама или стотинама хиљада учесника, на којима се већином чују оштри говори против ЕУ.


Због тога је вероватно да су владајући кругови били унапред информирани о Фрицовом чланку или су га можда чак с њим договорили. Тему Huxit-а прошлих седмица је начело више мађарских политичара из владајуће странке – али само индиректно.


Ласло Kовер, председник Мађарског парламента, почетком јула је у једном интервјуу изјавио да би данас на референдуму о чланству у ЕУ „сасвим сигурно гласао против“. А министар финансија Михаљи Варга прошле седмице је рекао да би на референдуму, додуше, тренутно гласао „да“, али да би то питање могло добити ново значење крајем деценије, када Мађарска почне више да уплаћује у буџет ЕУ него што из њега добија.


Виктор Орбан је раније повремено изјављивао да „наравно, постоји и живот изван ЕУ“, последњи пут 2016. у вези с Брегзитом. У најновијој расправи, он се до сада није изјаснио. Он се протеклих година све чешће и агресивније сукобљава с Бриселом, а недавно око мађарског закона којим се забрањује такозвана хомосексуална и транссексуална пропаганда. У тим споровима Орбан је све јасније говорио да одбија ЕУ у садашњем облику.


Мађарски опозициони политичари сматрају да се иза чланка у листу Мађар немзет крију Орбан и његови сарадници. „Почела је Орбанова кампања за излазак наше домовине из Европске уније“, написала је на Фејсбуку лево-зелена политичарка Тимеа Сабо из странке Дијалог. Слично су се изјаснили и скоро сви остали водећи опозиционари.


Тренутно излазак из ЕУ још увек није у Орбановом интересу, каже мађарски политиколог Петер Kреко за ДW: „Али у његовом је интересу окретање јавног мњења против ЕУ како би наспрам Брисела имао уцењивачки потенцијал могућег Huxit-а. Утолико је његов циљ повећање непријатељства према Унији у Мађарској.“


Орбан користи и тврдњу да Мађарска из ЕУ добија све мање новца и зато више не може имати користи од чланства, појашњава Kреко, који ради на Институту за хуманистичке науке у Бечу. Јер, у испитивањима јавног мњења Мађари као једну од највећих предности ЕУ наводе управо европске фондове.


„Али, мора се јасно рећи да је велика већина Мађара у начелу врло стабилно проевропски оријентисана“, истиче Kреко. Зато би, сматра он, претерана пропаганда против ЕУ могла бити Орбанова тактичка грешка пред изборе идућег пролећа. Kреко додаје да би то неодлучне бираче могло да погура ка опозицији.

Comments


bottom of page