top of page

Да ли је Тороцкаијева изјава о разлазу са ЕУ владин "пробни балон"?

Мађарски ултрадесничарски покрет Наша домовина жели да се до 2030. одржи референдум о питању чланства Мађарске у ЕУ, изјавио је за "РИА Новости" лидер покрета Ласло Тороцкаи, за кога опозиција тврди да је Орбанов "омиљени опозиционар".Тороцкаи је рекао да Наша домовина жели дугорочно снажну и независну Мађарску, да зато подржава мере подршке породици и развоја војске и да жели да мађарска економија буде заснована на националним вредностима, што сада није случај.


- Нажалост, владе Мађарске су у последњих 30 година направиле такву ситуацију да нећемо моћи да сутра изађемо из ЕУ, јер би мађарска економија, која у нашем региону највише зависи од страног глобалног капитала, пропала. Али Мађарска мора да се припреми за живот изван ЕУ и желимо да до 2030. одржимо референдум о чланству - рекао је Тороцкаи.


Покрет жели да Мађарска постане неутрална земља која није део било ког војног блока, као Аустрија.


- НАТО се претворио у војну организацију која се шири и служи интересима САД, што нема никакве везе са изворним одбрамбеним циљевима који су формулисани када је створен блок - рекао је Тороцкај.


Занимљиво је да је премијер Виктор Орбан, упитан да ли види Мађарску изван ЕУ, недавно изјавио да земља сигурно остаје у блоку до 2030. године. То је многе навело на закључак да је то година за коју влада, можда, припрема своју алтернативу. Сада, када је Тороцкаи такође споменуо 2030. у сличном контексту, у коментарима критичара актуелне владе преовладава мишљење да је ова изјава заправо својеврсни "пробни балон" Виктора Орбана и увод у постепено припремање јавности на могући разлаз Мађарске са ЕУ. Тај посао би, како верују, на почетку био поверен Нашој домовини, која је у великој мери код бирача заузела раније позиције Јобика.Comments


bottom of page