top of page

Да ли ће Словачка добити премијера Мађара

Словачка председница Зузана Цапутова налази се у деликатном положају, примећују мађарски медији, и констатују да је могуће могуће да на чело нове владе дође Мађар Лајош Одор, потпредседник Словачке централне банке.У Словачкој би могла настати необична политичка ситуација: Лајош Одор, потпредседник Словачке централне банке, помиње се као могући премијер будуће владе стручњака, преноси Индекс. Како ствари стоје, међутим, постоји и шанса да у следећем мандату у словачком парламенту не буде мађарске странке.


Актуелна прелазна влада је на "климавим ногама", па расте притисак на председницу Словачке Зузану Чапутову да предузме акцију тим поводом. Како преноси портал, постоји неколико могућих решења. Председница може да именује владу стручњака; да предузме иницијативу за смену проблематичних министара; или да седи скрштених руку и чека ванредне парламентарне изборе.


Недавно, након скандала око вршиоца дужности министра унутрашњих послова Романа Микулеца, сугерисано је да би Чапутова могла да именује кабинет експерата, па су се у јавности појавили и рокови за тај потез, као и нека имена. Како преноси Индекс, Лајош Одор, потпредседник Централне банке, могао би да буде именован за мандатара за формирање кабинета одмах после Ускрса. Уколико би се десио овај сценарио, Словачка би добила првог премијера мађарске националности.

コメント


bottom of page