top of page

Два кандидата за ректора УБ-а

Комисија за спровођење избора утврдила је коначну листу кандидата за ректора Универзитета у Београду: поред актуелне ректорке др Иванке Поповић, редовног професора Технолошко-металуршког факултета, на листи се налази још и др Владан Ђокић, редовни професор Архитектонског факултета.


Да ли ће Поповићевој бити продужен мандат или ће највећи универзитет у земљи добити новог ректора знаће се највероватније 25. маја, за када је заказана изборна седница.


Двоје професора добили су неопходну подршку више од трећине факултета и института у саставу УБ-а. Проф. Ђокић је добио подршку 25 поменутих установа, док је актуелну ректорку подржао 31 факултет и институт, од 42 у саставу највећег универзитета у земљи.

Конкурс за избор ректора и четири проректора расписан је за наредне три школске године. Како се види из документа достављеног деканима факултета и директорима института, Комисија за спровођење избора, на челу са проф. др Горданом Лепосавић, разматрала је предложену листу са три кандидата.

У јавности је било речи и о др Александру Липковском, редовном професору и кандидату Математичког факултета, као трећепредложеном за поменуту функцију, а он је медијима и потврдио да се кандидовао.

– Комисија сматра да, сходно свим наведеним прописима, професор Липковски не испуњава услове за избор за ректора јер му је радни однос престао на крају школске године, у којој је напунио 65 година живота, а затим продужен на две године, закључно са 30. септембром 2022. године – наведено је у допису Комисије за спровођење избора.

Професор Липковски је зпотврдио да је декан Математичког факултета потписао жалбу на поменуту одлуку комисије и упутио је Савету УБ-а. Каже да не може да се отме утиску да постоји некакав спољни утицај на изборну комисију и да је питање зашто је она стала иза становишта о његовом избацивању с листе, које је неодрживо. Жалба, међутим, није уважена.

コメント


bottom of page