top of page

Два услова за повлачење мађарског вета

Мађарска је уложила нове захтеве Бриселу како би повукла вето на предложени фонд за 50 милијарди ЕУ за Украјину, пишу провладини медији у Бидимпешти.Мађарска влада предлаже да се дељење пакета од 50 милијарди вра обави у четири рате од по 12,5 милијарди евра годишње, пише "Мађар немзет". Међутим, овај предлог подразумева и ризик, јер ће пре сваке исплате за трансфер бити потребна једногласна одлука чланица ЕУ, што потенцијално омогућава свакој држави чланици да блокира помоћ у наредним годинама.


Друго, Мађарска захтева двогодишње продужење рока за приступ средствима за опоравак ЕУ, бокираним од стране Брисела. Будимпешта инсистира на одмрзавању укупно 20 милијарди евра пре разматрања одобравања помоћи Украјини, што неки званичници у Бриселу већ оцењују као "финансијску уцену", преносе мађарски медији. Реч је о 10,4 милијарде евра из фонда за опоравак и 11,5 милијарди замрзнутих у оквиру кохезионог фонда.


Уколико 27 држава чланица не успеју да постигну договор у фебруару, Брисел најављује да ће осмислити алтернативне могућности за финансирање Украјине, изван буџета ЕУ. Мађарски премијер Орбан је недавно рекао да поздравља такав план и нагласио да је реч о првобитном мађарском предлогу да свака држава у складу са својим могућностима финансира потребе Украјине, ако то жели.


Comments


bottom of page