top of page

Две деценије Заједнице Срба у Салцбургу

Уз пригодан програм и бројне званице, Културно-спортска заједница Срба у Салцбургу обележила је свој јубијел - 20 година постојања и успешног рада.


Прославом под називом  „20 година са вама", Културно спортска заједница Срба у Салцбургу обележила је јубилеј - 20 година постојања и успешног рада. Сам назив манифестације, али и програм и присутни гости, говоре о великом значају и раду овог српског друштва у Моцартовом граду. Окупљање деце и младих, чување традиције свог завичаја кроз песму, игру и српску реч, као и дружење и учешће на заједничким манифестацијама под покровитељством Савеза Срба у Аустрији, обележиле су 20 година рада, али и водили и данас воде ово удружење. За постигнуте резултате у протеклих 20 година, заслужни су чланови и руководиоци секција као и само руководство. Освајане су бројне награде, а круг познанства и сарадњи је из године у годину био све већи.


Као свој највећи успех Заједница у Салцбургу протеклих година истиче да је кроз секције друштва прошао велики број деце и омладине. Свако од њих је научио понешто о богатој српској култури и понео са собом драгоцено знање. Добром сарадњом и учешћем на скуповима у организацији града Салцбурга, удружење се трудило да на што бољи начин прикаже и дочара део српске традиције кроз лепоту ношње, песме и игре. У границама својих могућности, чланови КСЗС-а су се прикључивали хуманитарним акцијама, а као доследни верници, финансијски су помагали изградњу православних храмова у Салцбургу и Салфелдену.


На великој свечаној прослави поводом 20 година постојања и успешног рада, која је одржана у суботу 18. јануара 2020. године,  присутвовали су представници значајних институција, организација  и Српске православне цркве: протојереј Драган Ерић и јереј Зоран Врбашки, свештеници Православне црквене општине у Салцбургу, Светлана Станковић, генерални Конзул Републике Србије у Салцбургу, Бернхард Ауигнер, заменик градоначелника града Салцбурга, Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији и многу други. Поздрављајући присутне, Ненад Шулејић, председник  Културно-спортске заједнице Срба у Салцбургу издвојио је најзначајније успехе удружења: „Посвећен функцији председника, залагао сам се за постављене циљеве друштва и сваког његовог члана. Пуних 20 година заједно се радујемо свакој освојеној награди наше деце, свакој дипломи и признању. Много пута су потекле сузе радоснице што само говори о томе са колико емоција и љубави смо посвећени раду у нашем удружењу. Свака нова година нам је давала снагу да будемо још бољи", са поносом је истакао Шулејић.

Захваљујући бројним наступима себе су сматрали представницима српске културе и традиције, тако да је то био мотив више да истрају свих ових година, а сви чланови су постали више од познаника и пријатеља.


„Постали смо једна велика породица. Ту посебно мислим на наше чланове, децу и омладину, са којима одрастамо заједно и гледамо их како постају људи", рекао је Ненад Шулејић на крају излагања. У културно-забавном програму учествовали су Ансамбл „Даница", аустријска група „Soantstreich", солисткиња Александра Миловановић и Бранка Сеч, студенткиња Mozarteum-а.

bottom of page