top of page

Дебата о владавини права у Мађарској

У дебати о владавини права у Мађарској, одржаној на пленарној седници Европског парламента, учествовало је и неколико евопосланика из редова Фидеса и опозиционих странака.Мађарска мора да добије сваки цент на који има право, поручио је ЕУ посланик Фидеса Балаж Хидвеги, додајући да је „идеолошка уцена“ неприхватљива. Он је на пленарној седници Европског парламента, у дебати о владавини права у Мађарској, рекао да ЕП жели да суспендује гласачко право земље јер се нису сложили око важних политичких питања. „Ово је дно. Само аутократе и диктатори раде такве ствари“, рекао је он.


Што се тиче Украјине, Хидвеги је позвао на хитан прекид ватре и мировне преговоре. Земље чланице треба да подрже Украјину независно из буџета ЕУ, а не из заједничког зајма, рекао је он, додајући да је Мађарска спремна да допринесе таквом пројекту из сопствених буџетских средстава.


Његов страначки колега Адам Коша је истакао да је Мађарска испунила све услове владавине права у вези са правосуђем, према Европској комисији, и упозорио да ЕП нема никакву улогу у тим питањима. Он је такође критиковао европске левичарске странке због „осветничке кампање“ против Мађарске "искључиво зато што је демохришћанска, грађанска влада победила на четири узастопна избора, двотрећинском подршком". Ако посланици ЕП заиста не примењују двоструке стандарде, требало би да се супротставе кршењу закона о Пољској, како би показали да су заиста забринути за владавину права, рекао је он.


Каталин Чех, европосланица опозиционог Моментума, рекла је да ЕК није била свесна „штете коју су нанели попуштањем уценама Виктора Орбана“. Она је истакла да ће тај корак постати „охрабрење не само за мађарског премијера већ и за све ауторитарне лидере да учине исто“.


Она је похвалила реформу правосуђа, али је додала да је Мађарска усвојила и Закон о заштити суверенитета, за који је тврди да ће ометати рад међународних невладиних организација, слободне медије и све који би „устали против режима“. „ЕП не може да ћути, јер смо ми последњи који штите демократске вредности“, рекла је она.


Мартон Ђенђеши, посланик опозиционог Јобика, назвао је „изузетно штетним” за Мађарску то што је „Орбанова политика резултирала иницијативама као што су суспензија права гласа у Савету ЕУ, одузимање Мађарске да председава ЕУ или ускраћивање средстава ЕУ”. Институције ЕУ се сједне стране залажу за демократске вредности, али и крше делове уговора политички мотивисаним иницијативама, упозорио је он.


„Ако заиста желе да ураде нешто против Орбана и његовог режима, не би требало да срамоте Мађарску у целини и да предлажу мере које погађају све Мађаре, већ оне које су усмерене на лидера режима и његове олигархе“, рекао је Ђенђеши.

Commentaires


bottom of page