top of page

Дебрецин тражи кажњавање загађивача

Градоначелник Дебрецина Ласло Пап, из редова владајућег Фидеса, позвао је владу да повуче хитну уредбу која дозвољава владиним агенцијама да се одрекну кажњавања компанија које загађују животну средину. Напуштање правила прење казном затварања фирме која загађује околину је неприхватљиво, рекао је Пап.Он каже да је јавност дала поверење државним органима да на стриктан и доследан начин делују на заштити животне средине. Градоначелник овог источног мађарског града рекао је да се у Дебрецину примењује "најстрожији систем за заштиту животне средине који превазилази регулативе Европске уније", поготово када је реч о будућој ЦАТЛ фабрици батерија.


Пап је рекао да је влада обећала да ће изменити уредбу и осигурати да се она примењује само на "металске фабрике", напомињући да је она првенствено била усмерена на проблематичну челичану Дунафер. „Речи морају бити праћене делима“, рекао је он. „Напори да се спаси Дунаферр су важни, али не би требало да буду учињени на рачун измицања из правила о заштити животне средине“, истакао је Пап, додајући да фабрике батерија свакако треба да буду везане строгим правилима.


Шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш издао је уредбу којом се акумулаторска постројења искључују из потписивања уговора који дозвољава компанијама загађивачима да одлажу санирање еколошких инцидената, уместо да се суочавају са казном. "Уговор о привременом одустајању од спровођења неких еколошких правила осмишљен је да заштити неколико хиљада породица чији животи зависе од спасавања проблематичне челичане Дунафер", наводи се у саопштењу владе.


Кабинет премијера саопштио је да уговор мора да служи за заштиту бизниса, али и да садржи јасне гаранције о спровођењу заштите животне средине. „Пропагандистичке изјаве које обмањују јавност у вези са уговорима биле су усмерене на намерно распиривање политичке хистерије“, додаје влада.


bottom of page