top of page

Деметер: Већина Европљана подржава ставове мађарске владе

"Политички мејнстрим у Бриселу има једнодимензионалан и поједностављен поглед на позицију Мађарске о рату у Украјини", изјавио је у Бриселу Чаба Деметер, државни секретар у кабинету премијера Орбана.Мађарска је, по њему, од почетка осудила руску војну интервенцију у Украјини и пружа сву помоћ избеглицама које беже из те земље, рекао је Деметер за МТИ након присуствовања конференцији коју је организовала бриселска канцеларија Фондације за грађанску Мађарску. Истовремено, Мађарска се противи корацима који би подстицали рат, рекао је он, напомињући да та земља не подржава испоруке оружја Украјини.


„Такође смо скептични према санкцијама Русији које пре свега стављају велики терет на грађане Европе. Иако политички мејнстрим у Бриселу инсистира на томе да је Мађарска изолована у свом ставу о рату, истраживања широм Европе показују да већина европских грађана дели ставове мађарске владе. Европски грађани, на пример, не верују да би потпуна забрана увоза енергената била одрживо решење, јер виде да су пре свега они који морају да плате цену такве мере. Такође, већина људи у региону централне и источне Европе не подржава испоруке оружја Украјини", додао је он.


Мађарска влада, по њему, није усамљена у позицији коју заступа, али „бриселске бирократе нису успеле да питају сопствене грађане о томе шта мисле о овим важним питањима", рекао је он.


Мађарска влада, с друге стране, редовно тражи мишљење мађарских грађана, каже Деметер и додаје да је и исход прошлогодишњих општих избора показао да Мађари желе мир.

Comments


bottom of page