top of page

Деметер: Поскупљења су резултат сакнција

Санкције Европске уније против Русије наносе штету самој Европи, изјавио је државни секретар у влади Чаба Деметер за државни Радио Кошут, додајући да је енергетска компанија Гаспром остварила 85 одсто више прихода него пре увођења санкција.„Санкције су моћне, али не ударају тамо где би требало“, рекао је Деметер, додајући да оне „стављају све неподношљивије терете на европску економију“. Нагласио је да највећа поскупљења нису изазвана избијањем рата, већ „разметањем и усвајањем санкција“.


„Никога у Европи не заобилазе последице непромишљене политике санкција, од високих рачуна за комуналије, преко транспорта, до пољопривреде“, рекао је он. Деметер је санкције назвао „средством економског самоуништења“ и позвао Брисел на промену садашње политике.


"Док европска привреда значајно успорава, незапосленост расте, а евро слаби у односу на долар, економска рецесија Русије неће бити велика као што се очекивало. Та земља је забележила други највећи суфицит у свету на свом текућем рачуну. Русија је чак успела да повећа своје енергетске приходе док је мање продавала гас Европи", рекао је он, додајући да је енергетска компанија Гаспром остварила 85 одсто више прихода него пре увођења санкција.


"Европа зависи од руског гаса. Али уместо да промени правац, ЕУ планира ограничење цене гаса, што би била санкција прерушена у трговински пропис, а то представља озбиљан ризик да ће Русија зауставити испоруке гаса“, рекао је он.

bottom of page