top of page

Деметер: Смишљају нове услове

Поводом одлуке ЕК да ускрати мађарским универзитетима средства за реализацију програма Еразмус, високи функционер владе у Будимпешти Чаба Деметер каже да је Орбанов кабинет још јесенас прихватио захтеве Европске комисије и да је парламент потом усвојио 17 амандмана, у складу са тим.Државни секретар у кабинету мађарског премијера Чаба Деметер, изјавио је да би земље попут Мађарске, које се у великој мери ослањају на нуклеарну енергију, платиле високу цену ако се наредни пакет санкција ЕУ према Русији буде односио на нуклеарну енергију.

Деметер је навео да су обични грађани Мађарске јасно изнели своје ставове да желе мање санкција Русији и да се њихов глас чује, преноси мађарска агенција МТИ. Како је истакао, ЕУ ће се борити да економски раст буде изнад нуле, због тешке економске ситуације и санкција.

Оценио је да санкције Русији нису приближиле крај рата, али да европска економија све више пати од санкција, те да ће европски лидери бити под све већим притиском да промене одлуке у вези са санкцијама. Мађарски рачун за енергију се повећава са седам милијарди евра на 17 милијарди, а влада мора да издвоји 2.600 милијарди форинти да плати субвенције за рачуне за енергију, рекао је секретар, и додао да су реалне плате прошле године порасле за више од четири одсто. Поводом повлачења Еразмус фондова ЕУ, Деметер је рекао да је мађарска влада прихватила захтеве Европске комисије и да је парламент већ усвојио 17 амандмана у складу са тим. „Сада смишљају нове услове”, рекао је он.

Comments


bottom of page