top of page

Демографски пад ЕУ - звоно за узбуну

Мађарска жели да породична политика буде више на дневном реду ЕУ када преузме шестомесечно председавање Саветом ЕУ у другој половини следеће године, изјављују функционери ове земље. Опадајући број становника приморава државе чланице да то питање ставе на свој дневни ред.Док се у другим деловима света очекује повећање популације, ЕУ доживљава пад броја становника. Тај тренд ће се, према недавном извештају Европске комисије, наставити. То се може објаснити падом просечне стопе фертилитета у ЕУ са 2,37 у 1970. на 1,53 у 2021. години, иако је за осигурање стабилне популације потребна просечна стопа плодности од 2,1 одсто.


Иако се бројке знатно разликују међу државама чланицама, при чему Шпанија има најнижу стопу (1,19), а Чешка највишу (1,83), према подацима ОЕЦД-а ниједна држава чланица ЕУ није достигла стопу која је потребна да се осигурало стабилно становништво 2021. године, када је истраживање обављено.


Није изненађујуће што је овај тренд довео и до смањења радно способног становништва, док је повећан број људи у старосној доби за пензионисање. С обзиром да се број младих у распону од 15 до 29 година већ смањио у поређењу са укупном популацијом између 2011. (18,1%) и 2021. (16,3%), извештај Комисије предвиђа да ће се овај тренд наставити.


За Мађарску, која треба да преузме кормило Савета ЕУ у јулу следеће године, демографски изазови и „породична политика“, као и борба против илегалних миграција, биће у центру њеног деловања у ЕУ, мађарска министарка правде (у одласку) Јудит Варга када је у мају представила приоритете своје владе за председавање Саветом ЕУ, пред Одбором за европска питања Мађарског парламента.


„Када смо их дефинисали, као тачку угла посматрања ставили смо чињеницу да демографска криза Европске уније озбиљно утиче на конкурентност Уније. Ово пружа могућност да се теме демографске и породичне политике разраде и током мандата председавања на нивоу Савета“, написала је она.


Пошто ће Мађарска преузети шестомесечно председавање одмах након европских избора у јулу следеће године, законодавна машина ЕУ ће бити успорена, што Мађарској даје простор да стави у средиште пажње овакве теме. Стратешка агенда тројке председавајућег Савета ЕУ коју чине Шпанија, Белгија и Мађарска, такође наглашава потребу да се одговори на демографски изазов којим се ЕУ суочава у контексту „јачања социјалних димензија Европе” и „ефикасне имплементације европског стуба социјалних права”. Програмски трио такође наговештава реформу кохезионе политике после 2027. како би се смањиле разлике, са посебним фокусом на регион погођен демографским изазовима.


Међутим, породична питања су недавно заузела место у владама широм блока, пошто осам од 27 држава чланица има или ће имати министарство чији ресор имплицитно садржи породицу, од којих су четири створиле десног центра и деснице у прошлој години. Када је десничарски ПиС (ЕЦР) преузео владу Пољске 2015. године, реформисао је бивше Министарство рада и социјалне политике у садашње Министарство породице, рада и социјалне политике. Пољска је такође усвојила своју демографску стратегију за 2040. у новембру како би се приближила стопи плодности која је гарантовала замену генерација, укључујући јачање институција породице и уклањање баријера за родитеље који желе децу.


Шта се тиче Италије, премијерка Ђорђа Мелони и њена владајућа странка крајње деснице Фрателли д'Италиа (ЕЦР) такође покушавају да спроведу структурисану политику подршке наталитету у земљи кроз акцију Министарства за породицу, рођење и једнаке могућности. Неке мере су већ укључене у најновији буџет Италије, попут јачања универзалног једнократног додатка и повећања износа родитељског одсуства са 30% на 80%. „Друге мере су у припреми“, недавно је изјавила Мелонијева.


У Румунији је влада десног центра основала Министарство породице, омладине и једнаких могућности 2021. године, док је новоизабрани грчки премијер Киријакос Мицотакис из десничарске партије Нова демократија (ЕПП) први пут успоставио Министарство породице са циљем да подржи младе парове и породице.


Гледајући у будућност, шпански десничарски ВОКС, за које анкете показују да би могао да уђе у владу у коалицији са десничарском Партидо Популар (ПП), предлаже хитну измену породичног законодавства.

Comments


bottom of page