top of page

Демонстрације против Фудана упркос забрани

Тренутна ограничења окупљања су апсурдна и немогуће их је поштовати, кажу организатори будућих демонстрација, због чега су одлучили да изиграју важећи пропис и у полицији најаве чак 12 демонстрација, које ће све започети истог дана - 5. јуна, у истом термину.


Након што је пет милиона људи у Мађаској вакцинисано, влада премијера Орбана укинула је већину преосталих ограничења, везаних за корона вирус. Према новим правилима, организовање и учешће на скуповима и демонстрацијама је дозвољено, али само под одређеним условима, који важе до 14. јуна. Тренутно само до 500 људи може да присуствује програмима на отвореном без потврде о имунитету, укључујући и демонстрације. Ако је присутно више људи, догађају могу присуствовати само они који су имунизовани, као и малолетници у пратњи одраслих имуних лица. Према прописима, организатор демонстрација одговоран је за поштовање мера. Међутим, многи верују да је садашња правила у основи немогуће поштовати.


„Сматрамо да је уредба коју спроводи Фидес апсурдна“, рекао је за РТЛ Клуб Андраш Јамбор, организатор предстојећег протеста против контроверзне изградње будимпештанског кампуса кинеског Универзитета Фудан.


Према Јамбору, који ће на предстојећим изборима бити опозициони кандидат у два округа Будимпеште, гарантовање и контрола да ће демонстрације окупити мање од 500 људи, практично су немогући.


Саболч Хеђи, један од правних стручњака невладине организације за људска права Мађарски савез за грађанске слободе, такође је указао на неколико питања у вези са тренутном уредбом владе, на порталу "Мађарски глас". Он сматра да се од организатора захтева да у тренутку када заказују скуп, тачно знају колико ће људи учествовати на демонстрацијама. Ако организатор очекује мање од 500 учесника, они у основи морају да увере полицију да неће бити више присутних, каже Хеђи.


"Владина уредба такође не објашњава шта се дешава ако демонстрацијама са мање од 500 људи, који су унапред пријављени, присуствује више од тог броја. Учешће на основу имунитетске картице захтева посебан поступак, који је потпуно стран уобичајеној пракси организовања демонстрација. Потенцијални учесници могу се придружити протесту на отвореном из било ког правца, јер место окупљања није затворено, тј. ограђено подручје. Чак и тачно утврђивање када тачно неко постаје учесник демонстрација може бити тешко, јер је то јавни догађај, тако да пролазник може да преслуша скуп, а затим да одлучи да ли ће се придружити демонстрацијама", каже Хеђи.


Због ових недоречености, организатори протеста против изградње кампуса кинеског универзитета одлучили су да изиграју тренутну регулативу. Андраш Јамбор и његов тим регистровали су у полицији 12 различитих демонстрација, уместо једне, које ће све почети у исто време, на Тргу хероја, 5. јуна. Потом ће се учесници одвојених демонстрација састати на Кошутовом тргу, где ће се од демонстраната тражити имунитетске картице. За оне који из немају, у близини трга су заказане одвојене демонстрације са лимитом до 500 људи, како би могли да слушају и говоре, саопштили су организатори.

Comments


bottom of page