top of page

Детаљи седнице тајна у наредних пола века

Парламентарни одбор за националну безбедност прогласио је садржај свог састанка о афери Пегаз, која је добила име по израелском шпијунском софтверу, поверљивим у наредних 50 година, саопштило је то тело.


Јанош Штимер, из странке Јобик, рекао је да су састанку присуствовали министар унутрашњих послова Шандор Пинтер и државни секретар министарства правде Пал Волнер, као и четири члана одбора из владајуће странке Фидес.


Припадници опозиције предложили су оснивање истражног пододбора, али је већина гласала против тог предлога, рекао је Штимер, додајући да званичници из владе "нису порекли да су политичари и новинари шпијунирани".


Жолт Молнар из МСП-а, рекао је да је једина добра страна састанка то што је имао кворум: "Састанком су доминирали двосмислени одговори, замагљеност и тајност, тако да без формирања истражног одбора, можемо расправљати само о питањима вере“, рекао је он.


Петер Унгар из ЛМП-а рекао је да би, "иако је национална безбедност важан национални интерес, било добро знати колико је пута шпијунски софтвер коришћен у интересу земље, а колико у корист премијера Виктора Орбана“.


Прошлог месеца, Агенција за заштиту података НАИХ саопштила је да је покренула званичну истрагу о извештајима штампе да је шпијунски софтвер лиценциран од израелске НСО групе, коришћен за хаковање мобилних телефона одређених мета у више земаља.

bottom of page