top of page

Деца из региона у Покрајинској влади

Председник Покрајинске владе Игор Мировић био је данас домаћин малишанима из Словеније, Хрватске и Мађарске, учесницима трећег летњег Кампа за српску децу из региона, који организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, саопштила је Покрајинска влада.


Током боравка у Србији, од 10. до 14. јула, 36 српске деце из региона, узраста од 10 до 14 година, посетиће Сремске Карловце, манастире на Фрушкој гори, Нови Сад и Београд и упознати се са својом историјом, језиком и културом. Пожелевши им добродошлицу у Србију и Војводину, Мировић је рекао да ће током посете нашој земљи имати прилику да виде све оно што не могу у државама из којих долазе, традицију народа коме припадају и српске великане у култури, уметности и образовању.

„Имаћете прилику да чујете и видите одакле су великани српске историје, одакле су полазили и докле су стизали у својој мисији ширења нашег језика, писма, културе. Управо по томе је Војводина као део Србије позната”, казао је Мировић наводи Танјуг. Подсетио је да су међу знаменитим људима који су стварали или су рођени на подручју Војводине, између осталих, српски просветитељ Доситеј Обрадовић, песник и сликар Ђура Јакшић. Мировић је децу упознао и са радом Покрајинске владе и карактеристикама Војводине, која је, како је навео, позната по томе што у њој складно живе бројне нације. „Верујем да ћете, упознајући овај крај, стећи успомене које ћете читав живот носити у срцу”, рекао је он и поручио им да је најважније да уче и граде мир и пријатељство са вршњацима у земљама и местима из којих долазе.

bottom of page