top of page

Деца у Србији на интернету три сата дневно

Припадници младе генерације у Србији у просеку проводе три сата дневно "онлајн", викендом између четири и седам часова дневно, а прекомерна употреба интернета и превенција зависности од дигиталних технологија биће тема овогодишњег панела поводом Дана за безбеднији интернет.

Државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић упозорава на то да деца и млади, односно њихови родитељи и наставници још увек не препознају на време проблем прекомерне употребе технологија, преноси Танјуг. Матићева каже да је. према резултатима прошлогодишњег истраживања „Деца Европе на интернету”, које је укључило и ученике у Србији, велики број деце угрожен, али још увек није потражио помоћ.


Татјана Матић је навела да је истраживање показало да чак трећина ученика у Србији има проблеме због количине времена које проводи на интернету и да због тога улази у сукобе са породицом или пријатељима. Нешто мање од половине безуспешно покушава да проводи мање времена на интернету и запоставља дружење и обавезе, лоше се осећа када не може да буде на интернету, а скоро петина због интернета, углавном због видео игара, занемарује основне биолошке потребе као што су потреба за храном или сном. Како је рекла, поред онлајн предатора, крађе података, и других учесталих проблема на интернету, једна од озбиљних опасности је и прекомерна употреба.


Министарство трговине, туризма и телекомуникација овогодишњи Дан безбедног интернета обележава сутра организовањем интерактивном панел-дискусијом „Зависност од интернета - дијагноза?”, а Матићева каже да је циљ Дана за безбеднији интернет, који се сутра обележава под слоганом „Заједно за бољи интернет”, да укаже на позитивну страну нових технологија и начине за одговорну употребу дигиталних платформи. Навела је да се Министарство трговине, туризма и телекомуникација придружило Међународној иницијативи Дан безбедног интернета, уз подршку Европске комисије, и у духу међународне поруке „Заједно за бољи интернет” настоји да укључи што више тема и партнера у заједничкој мисији подизања свести о томе које су то све и предности и опасности коришћења нових технологија.


„Сматрамо да је управо превенција од свих технолошких ризика кључ за успешно информационо друштво, при чему је приоритет развој дигиталних вештина без којих млади не могу бити припремљени за послове будућности, нити могу да практикују безбедно онлајн понашање”, каже за Матићева.


Она је подсетила је да је пре три године успостављен Национални контакт центра за безбедност деце на интернету, чији су партнери, поред МУП-а, Тужилаштва за високотехнолошки криминал, просвете и Центара за социјални рад и Министарство здравља. „Поред тога што смо са домовима здравља стално на вези и прослеђујемо им пријаве грађана о уоченим проблемима које њихова деца имају услед прекомерне употребе, спровели смо и обуке у 27 домова здравља, у које је било укључено 150 здравствених радника”, рекла је Татјана Матић.

bottom of page