top of page

Дигитализација услуга јавне управе

Захваљујући помоћи Кине, која је поклонила моћне рачунаре компаније „Хуавеј”, Крагујевчани ће из фотеље моћи, на пример, да упишу децу у обданиште, без прикупљања документације и одласка на шалтере. Огромни капацитети дата центра омогућиће ефикаснији рад градске управе, а биће доступни и Универзитету у Крагујевцу.


Крагујевац је први град у Србији у коме ће грађани најбрже и најлакше заборавити на чекање у редовима испред шалтера. У дата центру, који је јуче свечано пуштен у рад, налази се систем моћних рачунара у којима ће се чувати подаци свих градских предузећа и установа. Тако ће Крагујевчани, између осталог, моћи да упишу децу у обданиште из фотеље, без заморног прикупљања документације. Огромни капацитети дата центра омогућиће ефикаснији рад градске управе, а биће доступни и Универзитету у Крагујевцу. Опрему „Хуавеја”, у вредности од више од два милиона долара, граду Крагујевцу је поклонила Народна Република Кина.


У присуству представника компаније „Хуавеј” и директора владине канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаила Јовановића, картицу за „отварање” дата центра градоначелнику Крагујевца Радомиру Николићу уручила је амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Церемонија је обављена у дворишту крагујевачке филијале Безбедносно-информативне агенције, где је дата центар смештен ради целодневног физичког и видео-надзора, о чему је „Политика” раније писала.


Иако је рекла да се ради о скромној помоћи Кине, амбасадорка Бо је истакла значај отварања првог градског дата центра у Србији, нагласивши да ће модерна база података допринети развоју дигиталне технологије у Крагујевцу и омогућити интензивнију пословну сарадњу започету са недавним отварањем погона компаније „Јанфенг”.


– Дата центар у Крагујевцу биће својеврсни централни живац будућег паметног града и представљаће важан сегмент пословног окружења који се већ формира у Крагујевцу. Ово је само почетак сарадње са бројним кинеским партнерима из области софистицираних информационих технологија – поручила је амбасадорка Кине.


Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управе Владе Србије, нагласио је да крагујевачки дата центар треба да послужи као пример другим градовима у Србији, пре свега када је реч о транспарентном, економичном и ефикасном коришћењу података који су неопходни грађанима.


– Циљ Владе Србије јесте да грађанима буду доступни сви подаци, и то без одласка на шалтере. За то је можда најбољи пример „електронско обданиште”. Грађани Крагујевца више неће морати да иду од шалтера до шалтера како би своје дете уписали у вртић, већ ће то моћи да обаве и из фотеље. План је да овај систем заживи у свим градовима у нашој земљи. Крагујевац предњачи у области дигитализације и један је од пет градова у Србији који се налази на „гугловој мапи”, са обележеним путањама и ценама јавног превоза – објаснио је Јовановић.


Наводећи да је Крагујевац дубоко закорачио у дигитализацију свих области јавног живота, Радомир Николић је истакао значај дата центра и када је реч о безбедности података.


– Подаци грађана, градских предузећа и установа биће вишеструко заштићени. Сигурност система важан је сегмент овог пројекта, будући да ће у дата центру бити похрањени подаци наших комуналних фирми, али и подаци којима барата пореска управа. Дата центар је важан корак ка стварању такозваног паметног града, у коме ће подаци истовремено бити доступни грађанима и заштићени од евентуалних злоупотреба – нагласио је градоначелник Крагујевца.


У Крагујевцу се гради и далеко моћнији републички дата центар, у који ће бити уложено око 40 милиона долара. У том рачунарском комплексу биће похрањени и важни државни подаци, а капацитете који ће моћи да послуже и за развој вештачке интелигенције моћи ће да користе и наше високошколске установе и стране компаније.

bottom of page