top of page

Дигитализацијом сачуване фреске манастира Србије

Министарство културе и информисања ће у току ове године, у оквиру пројекта Претраживач културног наслеђа Србије, уврстити и дигитализоване фреске манастира Грачаница и тиме додатно обогатити колекцију коју тај сајт поседује.


У оквиру Претраживача, на домену kultura.rs или kultura.srb, посетиоци су у могућности да добију основне информације о дигитализованом културном наслеђу и приступе интерактивној мапи установа културе на територији Србије. Како објашњава саветник Министарства културе у области дигитализације Ђуро Радовић, визија пројекта је да се најширој јавности представе дигитализовани фондови и обезбеде информације о културном наслеђу које се чува у нашим библиотекама, архивима, музејима, галеријама и заводима за заштиту споменика културе.


„Србија баштини непроцењиво културно наслеђе свих култура и народа који су живели и живе на овој територији. Зато је Претраживач кровни пројекат Министарства јер на њему можемо да учинимо доступним наше највеће благо које поседују културна здања и институције”, каже Радовић.


С обзиром на то да је у питању интернет презентација, на једном месту, уносом одређеног појма у претраживач, може се доћи до релевантних информација и то од стране стручњака, кустоса, историчара, историчара уметности.


„Претраживач чини транспарентним комплетан рад у установама културе у законским оквирима, а као поуздан извор информација он може да допринесе научно-истраживачком раду, образовању, промовисању културног наслеђа”, објашњава Радовић.


Како напомиње, важну улогу пројекат има у културном туризму јер располаже са свим потребним информацијама које се могу користити за туристичке туре по манастирима, археолошким налазиштима и тиме привлачи све већи број корисника. Посебна вредност Претраживача је, како истиче, дигитализовано фреско-сликарство у оквиру којег су задужбине Немањића и фреске и мета подаци из манастира попут Високи Дечани где је представљано зидно сликарство у припрати, композиције лозе Немањића, краља Душана и Стефана Дечанског, а ускоро ће, додаје, та колекција бити још богатија.

Comentários


bottom of page