top of page

Дистанца у данима грљења и љубљења?

Један више – тако је изгледала јучерашња епидемијска статистика у односу на дан раније. Стручњаци упозоравају да ће та разлика бити све већа због предстојећих прослава у комбинацији с мањком епидемиолошких мера. "У поноћ ће сви да се изљубе и изгрле. О каквом држању дистанце ту можемо да говоримо?", пита инфектолог Драган Делић.За сада се смањује број оних чије здравствено стање захтева болничко лечење, као и број преминулих. Према последњим информацијама, у Србији је јуче међу 14.808 тестираних било 1.268 оболелих, док је од последица нове болести преминуло још 27 људи. У болницама се лечи 2.208 особа, а у најтежем стању су 103 пацијента и они се налазе на респиратору.


Док из света стижу вести о пооштравању мера због страха од омикрона, у Београду градске власти не одустају од прославе Нове године на тргу уз образложење да ће се поштовати епидемиолошке мере.


– Како кад ће у поноћ сви да се изљубе и изгрле? О каквом држању дистанце ту можемо да говоримо – пита инфектолог проф. Драган Делић и тврди да од почетка епидемије постоји раскорак између објективне ситуације и мера које се усвајају. А те мере тренутно нити су довољно строге, нити се спроводе доследно.


– Не разумем због чега идемо мимо света, да ли мислимо да смо паметнији од других? Очекују нас прославе, велики број наших људи ће доћи из иностранства, а како су у нашој земљи мере благе, реално је очекивати и велики број странаца. То је лепо за туризам, али не и за нашу епидемијску ситуацију. Тако да је само питање тренутка када ћемо чути да је омикрон стигао и код нас – упозорава Делић које све опасности вребају од опуштања у време празника.


Чему брига ако досадашња искуства научника кажу да омикрон није фаталан као делта сој? Наш саговорник истиче да и није циљ сваког вируса да изазове смрт, већ да има виши ниво заразности и да избегава наш имуносистем. А омикрон управо погађа оба циља.


– Код овог новог соја пет пута је већа шанса да ће се особа која је већ прележала ковид 19 поново разболети. Код делта соја реинфекција се јављала код један одсто људи. Нажалост, ми се ни после две године нисмо опаметили. Испустили смо шансу за брзу и ефикасну вакцинацију којом би било обухваћено 85 одсто становништва и допустили смо да у овој ситуацији преовладају политичке поделе, неповерење, да се донете мере не поштују... Цена тога је висока јер су те бројке које сваког дана наводимо људски животи. До сада смо изгубили цео један град средње величине и неке непоновљиве људе – додаје проф. др Делић.


А битка с вирусом, истиче, мора да буде глобална јер се победа над короном налази у цифри од 70 одсто вакцинисане светске популације.


– Морамо да схватимо да када неко кине у Индокини, врло брзо ће неко кинути и код нас. Нема победе без солидарности, због тога је потребно помоћи сиромашним земљама у набавци вакцина. Није чудно то што се омикрон појавио у Јужној Африци, тамо је врло мали број људи вакцинисан. У супротном нам прете нови сојеви који ће заобилазити наш имуносистем, то ће захтевати нове вакцине и однеће још много живота – упозорава проф. др Делић.

bottom of page