top of page

Дијаспора: Без празничних посета завичају

Слике аутомобила натоварених поклонима за родбину у домовини и веселих путника док чекају да пређу границу, изгледа, нећемо гледати ове године. Епидемија вируса корона и црна статистика умрлих и заражених померили су све планове, па и оне за дочек Нове године и Божића у завичају.Већина наших људи у иностранству, упркос носталгији, не помишља на пут у завичај, а они ретки који не одустају сабирају нерадне дане и дане одмора будући да их по повратку очекује карантин. Док се јуче чекало шта ће рећи наши, епидемиолошку политику већ су заоштриле оне државе у којима је и највише Срба – Аустрија, Немачка, Швајцарска и Италија.

Аустријанце који се од 19. децембра буду враћали из корона ризичних земаља, очекује обавезан десетодневни карантин. А с обзиром на наше епидемиолошке резултате, они са адресом у Аустрији тешко да ће моћи да ускладе празнике у Србији и благовремени повратак на посао. Међутим, они који у Аустрију буду улазили из мање ризичних земаља, уз негативан ПЦР тест брже ће моћи из карантина, али тек после пет дана изолације.

Страх од короне јачи је и од носталгије, па Краљевчанка Зорица Бојанић ни не помишља да се из италијанског града Али у провинцији Трентино упути ка граду на Ибру.

– У овом делу Италије има пуно Срба и не познајем никог ко има у плану да за новогодишње и божићне празнике дође у домовину. Ако бисмо одлучили да дођемо поред негативног ПЦР теста, морали бисмо да проведемо и две недеље у карантину, што је неизводљиво будући да посао не може да чека. Иначе, становници овог дела земље, која је у такозваној жутој зони, могу само до суседног Венета, али не и у Ломбардију – објашњава Зорица Бојанић.

Улице у Трентину су окићене, али празне. На снази је полицијски час сваког дана од 10 увече до пет ујутру, а викендом је све затворено. Због католичког Божића тек данас су отворене трговине, али сваки корак потрошача надгледа обезбеђење које сваку епидемиолошку непослушност скупо кажњава.

– Казне, у зависности од процене колико је људи могло да буде угрожено, крећу се од 400 до 5.000 евра. Казниће вас и ако поред вас у ауту седи особа која не живи са вама на истој адреси, а да не причамо о томе ако улицом идете са маском на бради. Али овде се нико не буни, већ се мере поштују. Месецима ми нико није ушао у кућу – додаје наша саговорница.

Како ствари стоје, ове године неће бити ни посета из Швајцарске. У овој земљи Србија је на црвеној корона листи, што значи да би вас по повратку дочекао десетодневни карантин. А свако кршење изолације коштало би 10.000 швајцарских франака. Мере пооштрава и Немачка, али Београђанин Никола Рамић не одустаје од доласка у домовину. Направио је и резервни план – будући да је овдашњи кризни штаб прописао десетодневни карантин празнике ће спојити са одмором.

– У Хановеру, где живим, од сутра неће радити ништа осим прехрамбених продавница и апотека, док ћете на пумпама моћи само да наточите гориво, али не и да пазарите новине, кафу... Такође, обавезне су и маске у пешачкој зони – додаје наш саговорник. Све оне олакшице које су важиле бришу се пред божићне празнике, па улазак без теста и без карантина за боравак до 24 сата у празничном периоду не важи.

bottom of page