top of page

ДК: Влада не прекида крађу ЕУ фондова

Опозициона Демократска коалиција (ДК) саопштила је да подноси кривичну пријаву због сумње да је влада злоупотребила фондове Европске уније.„Сада се може јасно доказати да је влада Виктора Орбана једини разлог зашто се средства ЕУ ускраћују Мађарској“, рекао је посланик ДК Шандор Ронаи на онлајн конференцији за новинаре.


Кабинет, по њему, "не успева да испуни услове ЕУ за откључавање финансирања и спречи крађу европских фондова, повезану са владајућим Фидесом".


"Влада такође одбија да уклони са руководећих позиција на универзитетима филијале Фидеса, које присвајају милионе, а не успева да обезбеди ни независност правосуђа. Премијер би радије лишио снова студенте који се надају да ће студирати на страним универзитетима, него што ће макар на минут обуставити крађу новца ЕУ", рекао је Ронаи.


Фидес је на ове оптужбе реаговао ставом да су „корумпирана мађарска и бриселска левица кривие за ускраћивање фондова ЕУ Мађарској": "Левица плива у корупцији, како у Бриселу тако и код куће", наводи се у саопштењу странке.


Фидес позива Демократску коалицију да се објасни зашто су компаније повезане са њом добиле финансијску подршку од Сједињених Држава.

Comments


bottom of page