top of page

ДК: Зар се због папе затвара болница?

Опозициона Демократска коалиција (ДК) обратила се министру људских ресурса са захтевом за објашњење зашто ће будимпештанска болница Хонвед потпуно обуставити пријем пацијената, па чак и хитних случајева од 11. до 13. септембра.


Представник ДК, задужен за здравство, Золтан Комароми, рекао је на интернет брифингу за медије, да се затварање највеће будимештанске болнице за све, па и за хитне случајеве поклопило са посетом папе Фрање Мађарској. Он ће, наиме 12. септембра служити завршну мису на Међународном еухаристичком конгресу (НЕК).


Комароми је такође је приметио да је током претходне папине посете Будимпешти Хонвед затворио само једно своје одељење, за случај да се папи разболи, док је остатак болнице био отворен за грађане.


Ово ће бити друго путовање папе ван Италије ове године, након што је у фебруару посетио Ирак. Путовања планирана за прошлу годину отказана су због пандемије вируса корона.


Ватикан је раније саопштио да ће папа предводити мису у Будимпешти, којом се затвара 52. Међународни еухаристички конгрес. Међутим, његова посета Мађарској ће бити само једнодневна, јер ће тог поподнева, 12. септембра, почети посету Словачкој, одласком најпре у Братиславу, а затим у градове Прешов, Kошице и Шаштин.

bottom of page