top of page

ДК за већу посвећеност малим предузећима

Опозициона Демократска коалиција (ДК), ако уђе у владу следеће године, планира да потпише споразуме о стратешкој сарадњи са малим и средњим предузећима, уместо са мултинационалним компанијама, обећава Клара Добрев.


Један од канидата опозиције за премијера Мађарске Клара Добрев, рекла је на конференцији за новинаре, путем интернета, да се током предизборне кампање за Европски парламент залагала за европски порез мултинационалним компанијама, а план рада Европске комисије за ову годину сада укључује подношење предлога за такав порез у ЕП пре краја године. Она је истакла да је споразум министара финансија Г7 прошлог викенда, о промоцији глобалне реформе опорезивања предузећа и постављању циља од 15 одсто на порез за предузећа, "историјско достигнуће".


То ће се, како је рекла, односити и на мултинационалне компаније које су до сада успеле да користе рупе у закону, како би избегле плаћање пореза: „Неприхватљиво је да мала и средња предузећа у централној Европи, укључујући и Мађарску, сносе већи терет од мултинационалних компанија“, додала је она.


Клара Добрев истиче да мултинационалне компаније у Мађарској једва да плаћају порез. При том је оптужила је владу Виктора Орбана да "покушава да им удовољи свим врстама стратешких партнерстава и увођењем ропског закона", омогућавајући послодавцима да захтевају од запослених прековремени рад.

bottom of page