ДК за проширење листе субвенционисаних

Опозициона Демократска коалиција (ДК) тражи да се субвенције за комуналне услуге ставе на располагање свим малим и средњим предузећима, без обзира у ком сектору послују и да износ предвиђен за ту намену буде већи.Посланик ДК и министар економије владе у сенци Ференц Давид, рекао је на онлајн конференцији за новинаре да би комуналне субвенције за мала и средња предузећа требало да буду понуђене на шест месеци, уместо на садашња три. Свеукупно, мере би коштале 400 милијарди форинти (950 милиона евра) за подршку малим и средњим предузећима, уместо садашњих 75-80 милијарди форинти, рекао је он.


Уједно је позвао на ограничења у повећању комуналне накнаде, додајући да нико не треба да плаћа више од троструког износа досадашње комуналне накнаде. Снабдевачима електричне енергије и гаса мора бити забрањено да једнострано мењају уговоре о услугама, додао је он и позвао на подршку малим и средњим предузећима у преласку на обновљиву енергију.


Владајући Фидес је, реагујући на његове захтеве, рекао да би "левица, која је за санкције, увела брутална повећања рачуна за комуналне услуге и довела до масовне незапослености, што ће се у Европи и десити". Странка је у саопштењу навела да су породице и предузећа у другим европским земљама били приморани да плаћају цене енергије неколико пута више од оних у Мађарској, због „санкција које подржава левица“.


Захваљујући владином програму ограничења рачуна за комуналије, цене гаса у Мађарској су најниже, а цене струје друге најниже у Еу, истиче Фидес, додајући да је програм подршке за плаћање рачуна за комуналије покренут да помогне предузећима да очувају радна места.