top of page

ДК: Онемогућити употребу руске вакцине

Опозициона Демократска коалиција (ДК) позива Европску комисију (ЕК) да блокира Мађарску да користи руску вакцину против корона вируса, упозоравајући да она није безбедна.


ДК позива Европску комисију да спречи мађарску владу да експериментише на Мађарима са руском вакцином против ковида-19, рекао је европски посланик те странке Шандор Ронаи на конференцији за новинаре.


„Нећемо бити заморчићи Руса или било које друге силе, нити ћемо дозволити експерименте у којима се на Мађарима тестира непозната и ризична вакцина", рекао је Ронаи.


Према његовим речима, мађарско тестирање подрива поверење у вакцине. Додаје да не треба дозволити да руска вакцина нађе пут до других земаља, без икакве европске инспекције или дозволе.


Ронаи истиче да ДК схвата важност борбе за добијање вакцине што је пре могуће, али каже да је важније да она делује и буде безбедна: „За премијера Виктора Орбана је важније да буде у милости диктатора, него брига за здравље Мађара“.


Посланик ДК-а је рекао да није проблем само то што су многи учесници руских експеримената добили корона вирус након вакцинације, већ и то што без клиничких испитивања нису познати нежељени ефекти вакцине.

Comments


bottom of page