top of page

ДК: Орбан да повуче вето, јер ће остати сам

Опозициона Демократска коалиција (ДК) позвала је премијера Виктора Орбана да повуче планове за вето на следећи седмогодишњи буџет Европске уније и фонд за опоравак након пандемије „пре него што остане потпуно сам са овим одбијањем“.


На интернет конференцији за новинаре, ЕУ посланик Демократке коалиције Шандор Ронаи цитирао је извештаје према којима је Пољска била спремна да повуче свој вето ако лидери ЕУ одобре образложење о односу између финансијске подршке и критеријума владавине закона. Ронаи је рекао да је питање вета довело до коалиционе кризе у Пољској.


"Поред пољске опозиције, чак и неке од владајућих партија схватају да би вето нанео озбиљну штету земљи. Једна од владајућих партија запретила је напуштањем коалиције у случају да се спроведе вето", рекао је он.


Додао је да су велике шансе да се Пољаци пре или касније врате из ћорсокака у који су ушли заједно са Орбаном и да ће "у случају да се то догоди, Орбан бити у великој невољи, а Мађарска у још већој." Вето, како је рекао, неће нашкодити ЕУ нити другим европским земљама, већ Мађарској, јер ће њена предузећа и сами Мађари бити изостављени из пакета за опоравак ЕУ.

Comments


bottom of page