top of page

ДК представила програм заштите деце

Клара Добрев, премијерка у сенци опозиционе Демократске коалиције (ДК), представила је програм заштите деце у десет тачака, којим се тражи повећање обима финансирања породичних субвенција и установа за децу.На видео-снимку објављеном на Фејсбуку, Клара Добрев је рекла да "пропали систем државних институција" дели кривицу, заједно са педофилима и њиховим саучесницима, за жртве у дому за децу Бичке. Она је рекла да ће ДК увести строже санкције за људе који почине педофилске преступе и њихове саучеснике, док ће у државним и црквеним институцијама формирати комисије за испитивање осумњичених за педофилију.


Она је истакла потребу успостављања ефикасније заштите и подршке жртвама, уз учешће цивилних организација. Напоменула је да усвајање деце треба дозволити свим породицама, укључујући самохране родитеље и људе који живе у регистрованим партнерствима, где којима деца могу да одрастају "у заједници пуним љубави и бриге".


Додала је да сиромаштво не би требало да буде основ за одузимање деце породицама. План такође тражи повећање финансирања за дечје домове. Она је рекла да би се породичне субвенције требале удвостручити, како би се елиминисало сиромаштво деце.


До сада су најчешћи корисници оваквих субвенција били Роми, којих у Мађарској има преко милион. Ромске породице по правилу имају по више деце, а многе своју егзистенцију заснивају упрво на социјалним давањима ради повећања наталитета у земљи.

Comments


bottom of page