top of page

ДК: Фидес оживљава „бирачки туризам“

Опозициона Демократска коалиција оптужила је владајућу странку Фидес да покушава да „оживи бирачки туризам" и критиковала закон који регулише пребивалиште грађана.


Шеф посланичке групе Демократске коалиције (ДК) Гергељ Арато, рекао је на онлајн брифингу за новинаре да је парламент усвојио закон који је спонзорисао Фидес, а који „у основи значи да је изборна превара садржана у закону“. По њему, од сада се место становања сматра само "контакт адресом" и више неће бити потребно да грађанин тамо живи, да би гласао.


"Године 2018. многи Украјинци су регистровани је у оронулим, ненасељеним кућама у близини границе", подсетио је Арато и ту појаву повезао са симпатизерима Фидеса из те земље.


Он је рекао је да његова странка очекује да ће се "бирачки туризам омасовити на општим изборима 2022. године". Опозиционе странке, додао је, покренуће кампању за проверу аутентичности адреса оних који су у бирачком списку у свакој појединачној изборној јединици. Такође, ДК жели да се све опозиционе странке заједнички обрате Уставном суду, са захтевом да он укине закон, рекао је Арато.

bottom of page