top of page

Добрев: Мађарска лута ка периферији ЕУ

Одговор Европе на досадашње кризе увек је била јача и ефикаснија сарадња, изјавила је ЕУ посланица опозиционе Демократске коалиције (ДК) Клара Добрев, на партијској конференцији „Излазак из кризе – мађарски проблеми, европска решења”.Клара Добрев сматра да од Другог светског рата није било примера тако далекосежних промена које су суштински довеле у питање институционални систем и "конвенционалну мудрост" као у протеклих 15 година.


„Криза из 2008-2009. довела је у питање функционисање глобалног финансијског и економског система, корона вирус је представљао претњу без преседана у нашим животима, а агресија Русије је суштински довела у питање безбедносни систем у који смо веровали“, рекла је она.


Одговори на финансијску кризу 2008-2009. укључивали су банкарску унију, јачање међународне супервизије финансијских институција и строжу заштиту власника депозита и малих инвеститора, рекла је Добрев.


"После пандемије корона вируса, ЕУ је удвостручила буџет, створила фонд за опоравак и подигла први заједнички зајам. Агресија Русије довела је до чвршћег збијања редова ЕУ. Само две земље су одустале од снажне и уједињене Европе: Велика Британија са Брегзитом и Мађарска која лута ка периферији ЕУ", рекла је она.


Клара Добрев каже да је, упркос томе што је премијер Виктор Орбан у више наврата говорио да не жели излазак из ЕУ, "питање шта он ради и које су последице његових поступака“.

Comments


bottom of page