top of page

„Добричин прстен” Мирјани Карановић

Глумици Мирјани Карановић уручена је престижна награда за животно дело „Добричин прстен” након извођења представе „Маму му… ко је први почео”, на сцени Југословенског драмског позоришта. Претходни добитници, Јасна Ђуричић и Мики Манојловић, уручили су својој колегиници и партнерки из представе престижно признање.


Видно дирнута, Мирјана Карановић је казала да се целог живота трудила да буде добра и посебна у ономе што ради, а глума јој је помогла да буде бољи човек.


„Све те улоге које сам играла научиле су ме много чему, као и ти људи и партнери који су били око мене. Сви они су на неки начин тестирали моју људскост и терали ме да испитујем себе. Сви имамо у себи таму и светлост с којима није лако борити се”, казала је синоћ позната глумица.


Она је евоцирала и успомене на чувену представу „Мрешћење шарана” у којој је играла са Војом Брајовићем који ју је тада, како је казала, научио да према партнеру увек мора да буде искрена као и према публици.


„Ту истину вама дугујем, за њу се увек борим. Сцена је моје место, мој магични простор, на њој сам краљица и на њој се увек трудим да будем боља”, казала је Карановићева и додала да ова награда јесте за животно дело, али да сматра да њу чека још много рада и труда да је оправда и заслужи. У препуној сали ЈДП-а, публика ју је поздравила громогласним овацијама и аплаузом.

Воја Брајовић, председник Удружења драмских уметника Србије, подсетио је на дугу историју награде, али и истакао велика имена глумишта која носе ово признање, међу којима су и Милена Дравић и Небојша Глоговац. У образложењу жирија који је прочитала председница Вида Огњеновић, а у чијем саставу су и Светлана Бојковић, Нада Шаргин, Горан Марковић, Борис Исаковић, Драган Бјелогрлић и Војин Ћетковић, истакнуто је да је импозантни глумачки опус Мирјане Карановић одавно надмашио свако пригодно слово.


„Њу издваја најпре њена неисцрпна разноврсност игре, затим раскошно изражајно богатство. Вазда заиграна Миринска смелост креативног вршљања по жанровима, драмским врстама и стилу, и без узмака силовити ауторитет у освајању гледалишта”, казала је Вида Огњеновић.


Мирјанина прва улога, истакла је, најавила је да се ради о глумици којој се мора веровати, али не и спаковати у један исти жанр и одређену врсту улога или лако маркирати.


„За Карановићеву је идентитет лика којег тумачи право минско поље, зато га она никад не претрчава рутински навикнутим корацима, већ га помно истражује и проучава, да би својом глумачком имагинацијом и страшћу овладала њиме у потпуности”, казала је Огњеновићева.


Одигране улоге велике глумице, додала је, су колона супротности различитих жена, од неписмене сељанке Петрије до античке хероине Федре, од намучене кројачице Сене, до разметљиве, помодне родољубице Зеленићке, од слуђене Живке Министарке до ерудитне есејисткиње Исидоре Секулић...

Како је још речено, Карановићева из најтеже позиције уметнице, својом игром енергично брани позориште и уметност представљања од сваке злоупотребе „од политичке, до пропагандне, од кича и лаке забаве до патетичне пригодности, од аматерског поједностављења до умишљене филозофске надмености”.


„Ова глумица својим делом доказује да глума није бука, бекељење да насмеје мргодне, ни тремолско уздисање да расплаче оне који су тврда срца, него је глума поливалентна уметност која може све”, истакла је Вида уз закључак да њена отворена глума иде „право у очи и срце, с љубављу”, преноси Танјуг.

bottom of page