top of page

Договори команданата армија групе В4

Главнокомандујући армија земаља Вишеградске групе (В4) разговарали су данас о актуелним питањима сарадње националних војски, рекао је начелник мађарског Генералштаба Ромулус Русин-СендиОн је казао да је на састанак био позван и шеф украјинског Генералштаба, али да га је ратна ситуација спречила да дотпутује у Дебрецин, где је скуп одржан. Начелник Пољског генералштаба такође није био присутан, додао је он. „У тренутној ситуацији, национални интереси могу имати приоритет“, рекао је Русин-Сенди.


Чешки, словачки и мађарски војни лидери, који су присуствовали састанку, "размотрили су ситуацију насталу у светлу рата у Украјини и задатке који произилазе из борбене групе Европске уније наредне године", додао је он.


Иначе, сарадња између Мађарске и немачког произвођача војних возила Rheinmetall биће унапређена отварањем фабрике у Залаегерсегу, у југозападној Мађарској, која би требало да започне рад за две недеље. Поред тога, планирано је да изградња две фабрике муниције ускоро почне у Варпалоти, у централном делу Мађарске. То је потврдио мађарски министар за технологију и иновације Ласло Палковић. Он је у изјави агенцији МТИ рекао да је. поред уговора о производњи, Rheinmetall потписао и истраживачки уговор са Мађарском, о развоју хибридног оклопног пешадијског возила.

bottom of page