top of page

Доградња нуклеарке почиње догодине

Фаза проширења нуклеарне електране Пакш требало би да почне 2022. године, рекао је у петак Јанош Шули, министар без портфеља задужен за овај пројекат.


Међутим, пре него што почне изградња два нова реакторска блока, мађарска Национална управа за атомску енергију (ОАХ) мора да изда дозволу за имплементацију пројекта, а мора бити прибављено и неколико других дозвола, рекао је Шули на Скупштини Жупаније Толна, у јужној Мађарској.


Захтев за издавање дозволе за производњу реакторске посуде поднет је надлежним органима прошлог месеца, а рок за разматрање захтева је пет месеци, рекао је Шули. Он је подсетио да је ОАХ затражио од компаније Пакш 2 ЗРТ, која управља надоградњом, да "отклони недоследности у захтеву за издавање дозволе за имплементацију пројекта".


„Али, оно што је важније од рока, јесте да блокови безбедно функционишу са високим производним перформасама током 60 година“, рекао је министар.


Очекује се да ће радови на грађевинској јами стартовати почетком следеће године, а завршетак бетонског покривача очекује се средином 2023. године, наводи Шули.

Commenti


bottom of page