top of page

Додик: Са Србијом и Мађарском правимо силидарну енергетску заједницу

Пословна конференција посвећена соларној индустрији и енергији, под називом „Балкан солар самит”, која је окупила више од 400 учесника, отворена је у Бањалуци. Милорад Додик је подсетио да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарао о енергетици, те да развијају идеју према којој би се између Мађарске, Србије и Републике Српске направила солидарна енергетска заједница.Главни град Републике Српске ће током два дана бити центар соларне индустрије у региону. На једном месту су се окупили врхунски панелисти који ће дати одговоре на сва актуелна питања и поделиће знања, искуства, добре праксе и иновације. На конференцији ће бити речи о трговању обновљивим изворима енергије и успостављању берзе електричне енергије.


„Овде смо да разговарамо о будућности и можда једној од најактуелнијих тема данашњице – соларној енергији. Соларна енергија је природан избор за будућност и ми смо спремни да у њу уложимо комуникацијом и јасном информацијом о њеним предностима”, рекла је Милена Мијатовић, организаторка самита, на који су учесници стигли са свих страна света.


Милорад Додик, председник Републике Српске, током обраћања истакао је да је енергетика, поред хране, данас један од најважнијих ресурса.


„Спремни смо да чујемо предлоге и учинимо све што је потребно да будемо лидер у овој области. Ако власт није та која подржава струку, онда се таква држава не окреће развоју”, нагласио је Додик који је званично отворио самит. Додик је поручио да Република Српска нема намеру да изгуби суверенитет у овој области и да ће се покушати пронаћи оперативни одговор на сваку добру иницијативу са овог скупа.


Додик је подсетио да се Српска пре 15 година успешно одбацила захтеве да прода примарне енергетске изворе. „Данас имамо најјефтинију електричну енергију и то желимо да задржимо, али исто тако да отворимо простор свим иницијативама и, сходно материјалним и осталим претпоставкама Републике Српске, подржимо инвеститоре”, истакао је Додик.


Он је нагласио да Српска има стабилне институције, што је за инвеститоре довољно стимулативно за улагања, те да неће дозволити да инвеститори чекају у реду за дозволе.


Додик је подсетио да је са премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарао о енергетици, те да развијају идеју према којој би се између Мађарске, Србије и Републике Српске направила солидарна енергетска заједница.


„Она неће бити надређена, него ће разматрати ресурсе којима располажемо и заједно на солидарном нивоу покушати да размењујемо вишкове и санирамо мањкове”, навео је Додик.


Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС, рекао је да је Република Српска много напредовала у области усклађивања законодавства по питању зелене транзиције.


„Ми смо сигурно место за инвестирање у енергетику”, поручио је Ђокић, те истакао значај потенцијала обновљивих извора, међу којима је један од најважнијих соларна енергија.


Према његовим речима „Балкан солар самит” је важан догађај, који представља добру прилику и место за размену знања, искустава и праксе, као и промоцију и афирмацију енергетских политика Републике Српске и региона. Ђокић је изјавио да је Српска постала лидер у региону у погледу развоја пројеката зелене енергије, односно хидро, соларне и ветро енергије.

„Отворили смо простор за инвестирање не само 'Електропривреди РС за коју имамо посебан интерес да и даље буде носилац тих активности, већ и бројним инвеститорима”, истакао је Ђокић.


Он је навео да Српска у својој структури још има доминантно енергију која настаје из фосилних горива која чини око 60 одсто укупно произведне енергије, док се 40 одсто енергије добија из обновљивих извора.


„Уверен сам да ће енергетска слика у погледу биланса на простору Републике Српске у наредних неколико година бити јако измењена”, рекао је Ђокић. Он је истакао да Српска тренутно има интерес за 2.072 мегавата за доделу концесија за соларне електране, истичући да су до сада по том основу закључени уговори за доделу концесија за 856 мегавата.


„Имамо поуздане партнере који ће изградити планиране соларне електране, а преостали део ће континуирано долазити на ред за разматрање и закључивање уговора за концесије”, истакао је.

Comments


bottom of page