top of page

Додик у Будимпешти: Поновно бројање гласова има за циљ жуту револуцију

Српски члан Председништва БиХ и лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је у Будимпешти да је Централна изборна комисија БиХ (ЦИK) „отела“ Републици Српској право да се до краја проведе процес избора у том ентитету.„Шта има комисија у Сарајеву са избором за Народну скупштину Српске, за председника Српске? То је ствар Републике Српске и то ћемо враћати у наредном периоду“, казао је Додик после састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном.


Према Изборном закону БиХ, Централна изборна комисија БиХ је надлежна за расписивање избора на територији целе државе, њихово провођење, као и објављивање коначних резултата.


Додик, који је на општим изборима 2. октобра био кандидат владајућег СНСД-а за председника РС, даље је рекао да је сада „много тога јасније о деловању опозиције и ЦИK-а“.


„Опозициона кандидаткиња за председника РС Јелена Тривић је на фону немачке политике, а не политике Републике Српске. Не бранимо се ми ни од кога, јер ја и СНСД смо апсолутни победници протеклих избора“, оценио је Додик.


Председника ЦИK-а Суада Арнаутовића је назвао „човеком који је негативно расположен према српском народу“ и који, како је навео, „јури освету, а не правду и правичност“.


„Мислим да је он послушник којем је неко рекао да тако ради, а то најчешће долази из британске амбасаде која се умешала у изборе и од амбасада које је подржавају“, навео је Додик и све оценио покушајем „потпуне дестабилизације у којој би требало да се произведе некаква ‘жута револуција'“.


„Наравно да такве револуције неће бити. Обавезан сам према броју гласова које сам добио и, наравно, ако хоће ту борбу, имаће је“, истакао је Додик.


У Главном центру за бројање у Сарајеву почело је поновно бројање гласачких листића за председника Републике Српске, пошто је ЦИK утврдила да је на том изборном нивоу било "много неправилности".

Comments


bottom of page