top of page

Документа о ослобођењу Будимпеште угледала светлост дана

Министарство одбране Русије је поводом 75. годишњице ослобођења Будимпеште од нацистичке Немачке, објавило тајна документа у којима се до детаља објашњава стратегија офанзиве на фашистичке снаге.

Престоница Мађарске ослобођена је 13. фебруара 1945. године поразом опкољене немачко-фашистичке групације, када је и завршена стратешка офанзивна операција трупа Друге и Трец́е армије украјинског фронта уз учешц́е бродова Дунавске флотиле. Операција је трајала 108 дана, а у непрекидним борбама совјетски војници су, поред Будимпеште, ослободили и централне делове Мађарске.


Министарство одбране Русије наводи да је Будимпешта за фашистичке снаге имала огроман стратешки значај, стога је тај град био претворен у својеврсно утврђење, док је на прилазу било постављено неколико ешалона одбране. Између осталог, објашњено је како је 109. артиљеријска бригада, на челу са командантом Иваном Никуљниковом, у ноц́и између 11. и 12. фебруара 1945. ликвидирала 185 и заробила 210 немачких војника и официра, због чега је Никуљников добио Орден хероја Совјетског Савеза.


Поред тога, у документима су објављени и докази како су се фашисти понашали према грађанима, о њиховим зверским делима и злочинима које су починили против Јевреја у Сегедину, одакле је за Немачку возовима пребачено 16.000 људи чија је судбина и даље непозната.

Такође се разјашњава и да је Црвена армија у Мађарску ушла као ослободилац, а не као окупатор, као и да је једини циљ био да се мађарски народ ослободи од фашистичке окупације. Из Министарства оцењују и да су ти документи објављени са циљем одбране историјске истине како би се стално на пут ревизији исхода Другог светског рата.

Σχόλια


bottom of page