top of page

Док се Србија нада прузи, Мађарска чека

Kада део пруге до Суботице буде завршен, а требало би крајем 2024. године, и када мађарски партнери изграде деоницу 2025. године, биће потребно само пар сати за путовање између Београда и Будимпеште, каже градоначелник Новог Сада. За то време, радови на обнова пруге у Мађарској нису практично ни почели.Први брзи воз на деоници Београд- Нови Сад стигао је пре тачно годину дана у железничку станицу у Новом Саду. Међу првим гостима тада нашли су се тада председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. Данас је обележена прва годишњица од пуштања брзе пруге Београд - Нови Сад.


Данашњој свечаности на станици у Новом Саду присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић, министар Горан Весић, амбасадорка Kине Чен Бо, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председника Покрајинске Владе Игор Мировић, као и представници кинеских компанија.


Први човек Новог Сада Милан Ђурић истакао је да је данашњи дан 2022. године уписан црвеним словима у историјском календару Новог Сада.


- Та година је пролетела као брзи, као Соко воз, који је променио колосек наше свакодневице. Сада и они који раније нису користили воз радо седају у кабине. Ове шине су нам много значиле да довезу све туристе жељне посете Европске престонице културе током 2022. године, јер је Соко узлетео баш у години те важне титуле. Поносни смо што се од марта прошле године превезло близу три милиона путника. Све то захваљујући снажној држави, која се развија, улаже, гради и иде муњевито брзо напред. Уз мудру политику и снажно вођство председника државе и владе, Србија негује челично пријатељство са Народном Републиком Kином и суседном Мађарском. Сада смо још неколико вагона удаљени од Будимпеште. Kада део пруге до Суботице буде завршен, а требало би крајем 2024. године, и када мађарски партнери изграде деоницу 2025. године, биће потребно само пар сати за путовање између Београда и Будимпеште. Настављамо да улажемо у саобраћајну инфраструктуру - навео је градоначелник Ђурић.Ђу Гуођијанг, председавајући кинеске компаније која финансира радове, истакао је да је у протеклих годину дана заинтересованост путника била велика.


- Брза, модерна и погодна пруга је у значајној мери побољшала услове путовања српског становништва, унапредила економски и друштвени развој северног дела Србије. Пракса је показала да је деоница Београд - Нови Сад изграђена са модерном технологијом, поузданим инжењерским квалитетом и донела економске и друштвене добробити. Постизање ових достигнућа проистекло је из велике пажње руководства Kине и Србије, и веома снажне подршке српског народа - истакао је Гуођијанг.


Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије, навела је да за њу пре годину дана није отворена само деоница Београд - Нови Сад брзе пруге, већ је обележена прекретница у даљем развоју наше земље.


- Данас знамо да можемо и идемо даље. Данас знамо да ћемо изградити деоницу до границе с Мађарском и да ћемо путовати и до Будимпеште. Модернизација пруге до границе са Црном Гором, до Италије и Аустрије, преко брзе пруге Београд- Загреб, више није сан. Збго тога је данашњи дан пре годину дана био важан и вредан да данас буде поново обележен. Најчешће сам чула коментар људи, који су се возили, “Kао да нисам у Србији”. А јесмо у Србији, али то је нова Србија, јача и модернија, на коју се полако навикавамо и постављамо нове лествице- рекла је премијерка.


Игор Мировић, председник покрајинске Владе Војводине, напоменуо је да постоји челично пријатељство између Србије и Kине, а да су му импулс дали председници ове две државе.


- Уверен сам да смо, посебно ми у Војводини, поносни да већ крајем 2024. сведочимо развоју пријатељства две државе на изузетним основама, које могу бити пример за сарадњу другим државама у свим крајевима света - рекао је Мировић.

Comments


bottom of page