top of page

Домановићеви дани у Овсишту код Тополе

Испред обновљене родне куће највећег српског сатиричара Радоја Домановића (1873–1908), по други пут је одржана манифестација „Домановићеви дани”. У спомен-кући која је реконструисана пре осам година, у етно-соби отворена је и стална поставка изложбе традиционалних производа.Тродневна манифестација приређена је у организацији Удружења жена „Опленац”, Туристичке организације Тополе, Месне заједнице у Овсишту, Народне библиотеке „Радоје Домановић”, Културног центра Тополе и Удружења „Фестивал Дуодраме” из Тополе, а пилагођена је лику и делу оца сатире у Шумадији.


Првог дана, на 114. годишњицу смрти славног сатиричара (17. август), представљена је књига „Ништа није смешно” Бојана Љубеновића, мајстора кратке сатиричне приче који доследно следи жанр нашег реалисте и приповедача. Књига је настајала током последњих двадесетак година, као сведочанство о једном времену, истакао је аутор, а разговор је водила Зорица Стојиљковић, библиотекар. Окупљену публику поздравио је и Драган Јовановић, народни посланик. Следећег дана о делима Радоја Домановића говорила је Јована Милованчевић, докторанд на Филолошком факултету и новинарка Радио Београда, која је рођена у граду под Опленцем.


Последњег дана одржана је трибина „Радоје Домановић и сатира данас”. О овој теми беседила је група сатиричара који настављају оно што је Домановић радио. Како данас настаје овај књижевни облик који разобличава друштвене недостатке, говорили су Владимир Јокић, новинар и колумниста у листу „Данас”, Зоран Николић Зозон, новинар Радио Београда и уредник емисије „Караван”, Жељко Јовановић, сатиричар из Крагујевца, Милан Р. Симић, афористичар и колумниста из Велике Плане, и Милан Милосављевић, глумац, члан Позоришта на Теразијама и заштитно лице „Нушићијаде” у Ивањици.


„Наш основни циљ јесте да ову кућу и манифестацију уврстимо у туристичку понуду Тополе и сматрамо да треба искористити овај потенцијал”, рекла је Снежана Маринковић из Удружења жена „Опленац”.


У спомен-кући која је реконструисана пре осам година, у етно-соби отворена је и стална поставка изложбе традиционалних производа које праве чланице Удружења жена „Опленац”. И овом приликом се дошло до закључка да су приповетке Радоја Домановића („Вођа”, „Страдија”, „Данга”, „Мртво море”), веома актуелне и после сто година, а аутор је током свог кратког живота више пута хапшен и тамничен од тадашње власти Александра Обреновића.


Домановићева кућа изграђена је 1852. године и првобитно је била школа са учитељским станом, јер је његов отац био познати сеоски учитељ. Обнављана је у два наврата – 1973. године заслугом Меше Селимовића и Бранка Ћопића и 2015. године средствима Министарства културе и информисања и општине Топола. Данас о њој брине тополска Народна библиотека.

Comments


bottom of page