top of page

До Москве само из Београда, преко Турске

Већи део Европе затворио је свој ваздушни простор за летове руских авио-компанија и прватних авиона из Русије, у склопу санкција које су Москви уведене због агресије на Украјину. Једна од ретких земаља чије је небо и даље отворено за руске авионе је Србија.


Међу државама које су затвориле свој ваздушни простор за руске авионе и авио-компаније су углавном земље Европске уније. То су Нема-чка, Француска, Ирска, Исланд, Шпа-нија, Португал, Белгија, Данска, Лук-сембург, Холандија, Пољска, Чешка, Словачка, Аустрија, Мађарска, Хрват-ска, Словенија, Грчка, Италија, Малта, Румунија, Бугарска, Литванија, Естонија, Летонија, Шведска и Финска.


Летове су забраниле и државе које нису чланице ЕУ као што су Норвешка, Албанија, Северна Македонија и Швајцарска, али и Велика Британија, која је ту одлуку донела међу првима. Поред Украјине у којој рат траје већ шест дана, ваздушни простор за све летове затворила је и Молдавија, земља са којој Украјина дели границу.


Са друге стране, летове за руске авионе нису забраниле Босна и Херцеговина, Србија, Белорусија и Турска. Црна Гора је такође на овом списку, али очекује се да ће и она затворити своје небо, обзиром да је најављено да ће ускоро донети одлуку по овом питању.


Практично једини начин да се из Европе дође до Москве авионом води преко Београда одакле авиони лете ка Турској, а потом преко Kазахстана ка једном од московских аеродрома. Русија је на ове мере оговорила забраном за авиокомпаније из 36 земаља да користе њен ваздушни простор.

bottom of page