top of page

До 9 часова гласало 10% бирача

У Мађарској се данас одржавају парламентарни избори и национални референдум, а бирачка места на територији целе земље отворена су јутрос у 6 часова. На изборима учествују и припадници националних заједница, које су такође истакле своје листе.


Грађани Мађарске данас треба да изаберу укупно 199 парламентарних посланика. Према актуелном изборном систему, о 106 једно-мандатних изборних јединица одлучује се гласањем у првом кругу.


Преостала 93 посланика бираће се из једне националне изборне јединице углавном пропорционалном заступљеношћу.


Очекује се да победу на парламентарним изборима однесе једна од две највеће политичке групације: Фидес који предводи актуелни премијер Виктор Орбан или Уједињена опозиција, састављена од шест опозиционих странака, на чијем је челу Петер Марки-Зај.


Бирачи који су се раније регистровали као припадници неке од мањинских националних заједница, такође могу да гласају за избор свог посланика у Парламенту. Међу њима су и Срби који, уколико су благовремено регистровани као мањински бирачи, могу да гласају за Српску листу. У том случају они немају право гласа за неку од политичких партија.


На претходним изборима је само немачка народност успела да пређе потребан цензус и изабере свог пуноправног посланика, док осталим мањинама то није пошло за руком, због њихове малобројности. Сходно томе, према важећем закону, свака од њих је добила свог портпарола у Парламенту, али без права гласа. Очекује се да би тако могло бити и овога пута.


Како сазнајемо, излазност до 9 часова износила је око 10 одсто, што је за трећину мање него на претходним изборима. Бирачка места биће отворена до 19 часова, а Изборна комисија би прве резултате могла да саопшти неколико часова касније.

Comments


bottom of page