top of page

Драстично смањен број Мађара у Румунији

Према прелиминарним резултатима пописа становништва, драматичан пад броја Мађара у Трансилванији јасан је показатељ „ефикасности тихог уништавања Мађара у мирнодопским временима“, саопштила је Странка Мађара Трансилваније (ЕМС).У саопштењу које је странка послала Агенцији МТИ, истиче се да је у поређењу са пописом из 2011. године, број Мађара који живе у Румунији смањен за 225.000 и сада износи једва милион људи. Подвлачи се да се смањење броја Мађара у Румунији присутно већ три деценије и да их је сада чак 620.000 мање у поређењу са првим пописом након промене режима, 1992. године.


"То значи да смо за три деценије изгубили скоро 40 одсто наше заједнице, вративши се на ниво из 1850. године. Ако се ништа не промени, некада државотворни трансилвански Мађари могли би до краја овог века бити на крају своје миленијумске историје".


Највећа мађарска странка у Трансилванији, Демократски савез Мађара у Румунији (РМДС), оптимистичније је коментарисала резултате пописа. „Према прелиминарним резултатима, број Мађара у Румунији је преко милион. То значи да смо одржали удео Мађара у румунском друштву са преко 6 одсто“, рекао је председник Хунор Келемен.


Према ЕМС-у, „свако објашњење које покушава да минимизира проблем или да прикаже резултат као делимичан успех представља злочин против заједнице“: „Мора се отворено рећи да милион људи није достигнуће, није успех, није разлог за славље, већ озбиљна и алармантна катастрофа“, наводи се у саопштењу.

Kommentit


bottom of page