top of page

Држава би да поврати аеродром

Мађарска влада жели да купи аеродром у Будимпешти, који је приватизован пре 16 година. Кабинет премијера Орбана је поднео деоничарима "Будапест аирпорта" необвезујућу понуду за куповину главног мађарског међународног аеродрома, објављено је данас.


Влада премијера Виктора Орбана објавила је претходно да је заинтересирана за куповину већинског дела аеродрома, напоменувши да је његова приватизација била супротна мађарским "стратешким интересима", преноси Индекс. Орбан је рекао да аеродром жели да види у домаћим рукама, али да власници до сада нису били заинтересирани за продају.


Највећи акционар аеродрома, са 55.44 посто акција, јесте Ави Алијанса, чији је власник канадски пензиони фонд радника у јавном сектору ПСП Инвестментс. Остали деоничари су сингапурске и канадске компаније, са власничким уделом нешто већим од 21 одсто.


"Можемо да потврдимо да је мађарска влада поднела необвезујућу понуду деоничарима аеродрома у Будимпешти. У интересу нашег пензионог фонда из правних разлога дужни смо да размотримо потенцијалне понуде", поручила је Ави Алијанса у одговору на упит новинара о владиној понуди.


"Ми нисмо иницирали понуду, Ави Алијанса је предан дугорочни инвеститор. Заиста се надамо да ћемо добити прилику да и даље улажемо у овај аеродром", нагласили су из управе тог фонда.


Портпарол владе и други канадски фонд нису желели да коментаришу објаву понуде, а сингапурски фонд није био доступан за коментар. Аеродром у Будимпешти је био познат по веома брзом развоју још од времена међународних сакција Србији, када је добрим делом преузео послове и путнике београдског аеродрома. Међутим, његово пословање је кренуло силазном путањом проглашењем пандемије, прошле године.


Од када је Виктор Орбан 2010. постао премијер, влада је повећала државно власништво у стратешким секторима попут банкарског, медијског и енергетског. Тренутно нема власнички удео у будимпештанском аеродрому, која је приватизован 2005. године.


bottom of page